Monika Földešiová Kultúra

67 rokov od oslobodenia Matúšovho mesta

Trenčania si pripomenú 67. výročie oslobodenia mesta v stredu 11. apríla pri Pamätníku umučených pri lesoparku Brezina. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

„Slávnostný akt sa začne o 13. hodine kladením vencov, po krátkom kultúrnom programe sa účastníkom prihovorí primátor mesta Richard Rybníček a predstaviteľ miestneho Zväzu protifašistických bojovníkov. Slávnostný akt ukončia hymnou Slovenskej republiky,“ doplnila Ságová s tým, že okrem predstaviteľov mesta si oslobodenie Trenčína pripomenú aj predstavitelia TSK, Zväzu protifašistických bojovníkov, Ozbrojených síl SR, politických strán, Jednoty dôchodcov na Slovensku a trenčianska verejnosť.
Trenčín oslobodili sovietski a rumunskí vojaci, Nemci ešte stihli vyhodiť do vzduchu oba trenčianske mosty. Boje si na území vtedajšieho okresu vyžiadali 1380 padlých Rumunov a 1255 sovietskych vojakov, zahynulo aj 171 civilistov. Dva týždne po skončení vojny našli na Brezine sedem hromadných hrobov, v ktorých bolo 69 obetí fašistického mučenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM