Eliška Šándorová Rôzne Správy

Ako chutí zdravá desiata? Pozor na “detské“ výrobky, radí Igor Bukovský

Desiata, tak ako raňajky, je dôležitou časťou školáckeho jedálnička. Čo do nej rozhodne nepatrí? Výkričník k mäsovým výrobkom dala aj Svetová organizácia pre výskum rakoviny.

Ilustračný obrázok k článku Ako chutí zdravá desiata? Pozor na “detské“ výrobky, radí Igor Bukovský
Zdroj: TASR

Desiata by mala byť zdravá a tvoriť asi 15 percent z denného príjmu energie, poukazuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Školáci by ju mali zjesť asi tri hodiny od raňajok.

„Jej denná porcia by nemala byť väčšia ako 50 gramov. Príjem jedla v pravidelných dávkach napomáha dobrému rastu, udržaniu imunity a posilňuje zdravie,“ povedala Jana Hamade, vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR.

Kvalitné pečivo je základ

Kvalitná desiata podľa nej pozostáva z celozrnného pečiva, nátierky alebo syra, porcie zeleniny či ovocia a nesladeného nápoja. V takejto dávke sú podľa Hamade zastúpené bielkoviny, tuky i cukry.

Uznávaný odborník v oblasti zdravej výživy Igor Bukovský je rovnakého názoru. „Model zdravej desiaty tvorí cereálny základ. Pod týmto "krycím názvom“ rozumieme celozrnný chlieb, grahamové rožky alebo iné grahamové pečivo, celozrnné krekry, celozrnnú pizzu či obilninové placky,“ uviedol pre Dnes24.sk Igor Bukovský, ktorý sa v najnovšej knihe Sendviče na zdravie! zameral práve na často „zatracované“ pečivo.

Model zdravej desiaty

Čím teda pečivo namazať? Tu sú rady odborníka: Vhodné sú strukovinové alebo zeleninové nátierky, pesto, cottage syr, nátierky z orechov alebo olejnatých semien s medom. Ak to nie je nevyhnutné, nedávajte deťom tavené syry.

Náplň: kvalitné tvrdé syry (nie údené a plesňové), tofu lahôdkové (alebo inak ochutené), vegetariánska saláma, plátky avokáda, sušené paradajky v oleji, olivy, burgery, falafel.

Čítajte aj: Bobule nabité vitamínmi. Liečia, pomáhajú chudnúť, sú mimoriadne chutné

Zelenina: vnútro pečiva spestrite paprikou akejkoľvek farby, bielou kapustou, ľadovým šalátom, uhorkou, stonkovým zelerom, petržlenovou vňaťou – deti milujú, keď im v jedle niečo chrumká. Pribaliť im môžete aj mrkvu či malé cherry paradajky.

Pri sladených nápojoch platí len jedna veta: Ak vaše dieťa pije denne pol litra sladených nápojov, „vypije“ za rok 19 kilogramov cukru! A to je desivé," hovorí Igor Bukovský.

Nevhodné pre školákov sú podľa ÚVZ SR i sladené nápoje. „Dobrou voľbou je domáci ovocný či bylinkový čaj, citronáda alebo domáci sirup,“ vysvetlila Hamade. Dieťa by podľa nej malo prijať aspoň jeden liter tekutín denne.

Sladké, ale zdravé

A ako je to so sladkosťami? Deťom netreba úplne zakazovať sladkosti, potrebujú rýchle cukry. Dovolené je sladké pečivo, sušienky, sušené ovocie či cereálne a sladké tyčinky. Tučným múčnikom a cukrovinkám sa treba vyvarovať.

Čítajte aj: Zdravotníci radia rodičom: Sladkosti deťom úplne nezakazujte

Zdravou sladkosťou – z celozrnnej múky – sú napríklad keksy, cookies, mafiny, celozrnné šatôčky, orechové koláče, palacinky a lievance. Namiesto sladkosti môžete pribaliť väčším deťom sušené ovocie, oriešky – nesolené a nepražené, alebo kúsok kvalitnej horkej čokolády,“ uvádza Bukovský aj tieto zdravé maškrty.

Jedlo ako inšpirácia
9
Galéria
Zdroj: Pinterest

Pozor na „detskú“ šunku i párky

Bukovský upozorňuje aj na názvy „detská šunka“ alebo „detské párky“. „Takéto výrobky môžu byť síce pripravené z kvalitnejších surovín, môžu obsahovať menej prídavných látok, no bez škodlivých dusitanov sa nezaobídu. Bez nich by totiž pekná ružová šunka vyzerala nevábne hnedá. Dusitany sa v čreve ľahko premenia na nitrózoamíny, ktoré sú rakovinotvorné a ich pravidelná prítomnosť v čreve neveští nič dobré,“ tvrdí odborník.

Výkričník k mäsovým výrobkom aj Svetová organizácia pre výskum rakoviny a Britská dietologická asociácia. Predstavitelia týchto organizácií sa zvlášť obracajú k rodičom malých detí:

"Nedávajte svojim deťom na desiatu šunku a iné mäsové výrobky. Ak budú vaše deti konzumovať tieto potraviny už v detstve, majú vyššiu pravdepodobnosť, že v dospelosti ochorejú na rakovinu hrubého čreva.“

I tu platí staré známe: Stravovacie návyky si osvojujeme v detstve, ktoré sa do nás „zakódujú“ na mnohé desaťročia života. Dať deťom drobné, aby si v školskom bufete niečo kúpili, je najpohodlnejšie, no to najhoršie.

Sendviče
1
Galéria
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM