Webnoviny - Kultúra

Bažant Kinematograf na Pohode s exkluzívnymi predpremiérami

Bažant Kinematograf na deviatom ročníku multimediálneho festivalu Bažant Pohoda ponúkne aj exkluzívne predpremiéry filmov.

Jedným z nich je český film mladého režiséra Tomáša Řehořka Czech Made Man. Táto komédia založená na skutočnej udalosti sleduje kariéru chlapca z chudobnej rodiny alkoholika, ktorý sa stane kráľom internetových do­mén.

Do slovenských kín sa snímka dostane až 14. júla.Na Bažant Kinematografe premietnu aj snímku Cagey Tigers o tom, nakoľko byť v intimite sebeckým a nakoľko brať ohľad na svoje kamarátstvo, ktorú režíroval slovenský študent z pražskej FAMU pod pseudonymom Aramisova.

V premiére ju uviedli na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes. Pripravené sú tiež dva celovečerné francúzske dokumenty zo zvieracej ríše Zamilované zvieratá a Putovanie vtákov.

Na Pohode premietnu aj vybrané snímky zo svojho letného programu, napríklad Občiansky preukaz Ondřeja Trojana, dokument Nesvadbovo Eriky Hníkovej a všetky tohtoročné predfilmy z produkcie VŠMU – stredometrážny dokument Prirodzená smrť Michala Krajňáka a krátke animované snímky Duch Vianoc Tomáša Slančíka a Kataríny Krajčovičovej a Twins Petra Budinského.

V programe je tiež najlepší český film roka 2010 Pouta Radima Špačka z obdobia totalitného Československa, ktorý získal na tohtoročnom udeľovaní cien Českej filmovej a televíznej akadémie spolu päť Českých levov, vrátane kategórie Najlepší film a Najlepšia réžia.

Kompletný program Bažant Kinematografu, anotácie filmov, trailery a ďalšie potrebné informácie záujemcovia a záujemkyne nájdu na www.kinematograf.sk. Tohtoročná letná trasa autobusov projektu Bažant Kinematograf trvá od 26. júna do 10. septembra a autobusy budú premietať na 33 zastávkach. Bažant Kinematograf privíta aj hostí, ktorí uvedú niektoré filmy. Pouta divákom predstaví režisér Radim Špaček a slovenská herečka Kristína Farkašová, ktorá za túto rolu bola nominovaná na Českého leva za Najlepší ženský herecký výkon. Film Občiansky preukaz uvedú režisér Ondřej Trojan a scenárista Petr Jarchovský.

Všetci hostia budú v sobotu 9. júla v čase od 16:10 do 17:00 diskutovať s Jurajom Kušnierikom v stane Dobrá krajina na tému Filmový socializmus. Prvá projekcia na Bažant Pohode odštartuje vo štvrtok 7. júla o 22:10, posledná v sobotu 9. júla o 02:45.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM