Lenka Merava Kultúra

Boris Filan predstavil svoju novú knihu

Predstavitelia Trenčianskeho samosprávneho kraja a Kultúrneho zariadenia, predseda komisie kultúry Peter Bulík zorganizovali 20 .októbra v Galérii Miloša Alexandra Bazovského krst novej knihy Borisa Filana Tajomstvo Budhovho úsmevu.

Kniha je z minuloročnej mesačnej letnej cesty na Srí Lanke. Ako sám autor uviedol cesty si vyberá podľa toho, aká cesta je reálna a čomu sľubuje ,aby o nej mohol písať, okrem toho si ich financuje sám. „Som bohatý tak peniaze beriem zo svojho konta V súčasnosti už nechodí po neznámych miestach. Chodí tam, kde ho už poznajú a kde sa cíti ako doma. „Na Srí Lanke mám veľa priateľov,“ povedal Boris Filan. Najviac ho prekvapilo, že ministerský predseda dal Američanom licencie na potraviny a všetkým ostatným zakázal predávať pri ceste. „Úplne sa zmenil celý ostrov, namiesto pestrých stánkov a domácich produktov je tam sieť rovnakých nákupných centier so západným tovarom .To ma nepríjemne prekvapilo, hovorí autor novej knihy.

Budúcnosť?

V súčasnosti píše knihu, ktorá sa bude volať ŠNR. „Je to o tom ako som 20 rokov pracoval v televízii, o prechode cez 89 rok až dodnes. Ide o grotesku,“ hovorí o budúcej knihe Boris Filan. Ohľadom cestovania má viacero plánov.
„Mnohí hovoria, že jedna z najkrajších ciest je na sever. Po stretnutí s Paľom Barabášom ,ktorý sa chystá do Antarktídy. Verí, že keby tam išiel s dobrými ľuďmi mohlo by to byť úžasné. „Mal som naplánovanú cestu okolo Ohňovej zeme, ale bola veľmi zlá predpoveď počasia a lode sa báli plávať. Tieto miesta sú ešte úžasné,“ dodal k cestovaniu Boris Filan. **

Pohľad jeho manželky Ingrid Filanovej na cestu v Srí Lanke** „Posledná dovolenka nebola v pravom slove dovolenkou, ľahnem si a oddychujem. Každý deň, každé dva dni sme nonstop boli na cestách. Bolo to fyzicky a psychicky veľmi náročné,“ hovorí o ceste na Srí Lanke jeho manželka Ingrid Filanová. Keď sa vrátili túžili si oddýchnuiť a potápať sa v Egypte. Dovolenku, ale zrušili. „Keď som videla lietadlo a auto, odmietla som so slovami:, že nechcem letieť, chcem byť doma,“ povedala Ingrid Filanová. Cesta bola náročná najmä na presuny, neustále cestovanie menenie hotelov, otváranie sejfov, no najviac ju ale šokovali zmeny, ktoré sa udiali od1996 roku do 2009. „V 96 som bola prvý krát v Ázii a nemali problém predávať mäso, kde bolo 40 stupňov Celzia tepla v búdach posiate rojmi múch. Smrdelo mi to. Veľmi som sa bála hygieny. Teraz v 2009 to všetko zmizlo. Zrazu cítiť globalizáciu, je to civilizovanejšia krajina,“ hovorila o svojom zážitku z cesty herečka Ingrid Filanová. u.

Boris Filan
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM