Martina Remšíková Rôzne

Býva v Trenčíne, predáva víno a píše básne: Vyspovedali sme René Zrníka (36)

René Zrník (36) je predajca vína, rád jazdí na bicykli, komunikuje s ľuďmi a píše básne. Zložil aj text k piesni Jeseň od trenčianskej kapely Simplify.

Ilustračný obrázok k článku Býva v Trenčíne, predáva víno a píše básne: Vyspovedali sme René Zrníka (36)
Zdroj: Z archívu René Zrníka

René, povedz nám, ako si sa dostal ku skladaniu pesničiek?

Ono to prišlo asi samovoľne. Všetko začalo, keď sme sa spoznali s Ľubom Kuníkom, spevákom trenčianskej kapely Simplify.

Kde ste sa spolu s Ľubom spoznali?

Spoznali sme sa ešte na základnej škole, v 6. ročníku. A zistili sme, že máme podobné koníčky, že sa nám páčia rovnaké kapely ako v tej dobe Elán, Hamel, atď. To nás tak začalo lákať. Ja som zistil, že Ľubo hral v tej dobe na klavír a ja som si vymýšľal také svoje básničky, tak sme to skúsili spojiť a vznikli prvé pesničky. Počas strednej školy mal Ľubo svoju prvú kapelu H.A.V. (Hraj ako vieš), tam už som urobil pre nich dva texty a začalo sa to ľudom páčiť. Oni vtedy hrali na skautských festivaloch alebo rôznych kultúrnych akciách po Trenčíne. To bola prvá história nášho rozbehu.

Ďalej to ako pokračovalo?

Táto kapela sa však po odchode viacerých členov na vysoké školy rozpadla. Ja som v tej dobe predával víno ešte v Trenčianskych Stankovciach. Tam som bol deväť rokov a potom som prišiel sem do Trenčína. Víno už predávam 11 rokov.

Prečo si tak dlho zotrval pri tejto profesii?

Vo všeobecnosti je ťažké zohnať v okolí Trenčína prácu a keď ma prijali do vinárne, tak som nezaváhal. Živiť sa človek predsa niečím musí. Náplňou mojej práce však nebol len predaj vína, ale vďaka tejto práci som spoznal aj rôzne ľudské osudy. Pretože táto práca je hlavne práca s ľuďmi, takže veľa ľudí chodí na víno a povie niečo, niekto povie niečo aj zo svojho súkromia.

Rozvíjal si sa nejako pri predaji vína aj v písaní textov k piesňam?

Na margo tej textárskej práce som popri práci veľa čítal a počúval hudobné relácie. Ja stále hudbu počúvam, nasávam novú inšpiráciu. Stále sledujem trendy, čo letí, čo neletí, čo sa mi páči, nepáči.

Čo je teda pre teba hlavnou motiváciou pri písaní pesničiek?

Motivácia je pre mňa hlavne príroda a krásne dievčatá. (smiech)

Vráťme sa k písaniu textov, počas fungovanie kapely H.A.V., si písal ďalej?

Áno. S Ľubom sme vymysleli Projekt Z-band. Išlo o 11 pesničiek, ktoré odzneli počas koncertu kapely v klube Lúč v Trenčíne. Koncert mal veľký ohlas aj medzi ľuďmi, išlo však len o jednorázovú záležitosť.

Ako je možné, že sa dvaja ľudia stretnú a vytvoria niečo také?

Naše kamarátstvo s Ľubom je asi osudové, ak by som to tak mohol nazvať. Keď sa my dvaja stretneme, netreba nám veľa času a vytvoríme niečo… Toto bol výsledok našej spolupráce cca v roku 2005. Z tejto spolupráce vzišla aj pesnička Jeseň, ktorá sa umiestnila medzi 10 najlepšími pesničkami v súťaži „ Košický poklad“. Po rozpade kapely Hraj ako vieš si Ľubo založil ďalšiu kapelu pod názvom Simplify. Do repertoáru pesničiek si vybrali aj pesničku Jeseň, ktorú sme zložili s Ľubom.

Ako vznikala táto pesnička?

Veľmi spontánne. Vymysleli sme ju ani nie za hodinu… Ja som si v tom období prechádzal ťažším obdobím a po pár pohároch vína vznikol text k piesni Jeseň. Keď je to zo srdca a je to autentické, tak aj ľudia to príjmu. U mňa sú texty o tom, čo som prežil alebo čo by som chcel prežiť…

Máme sa tešiť na niečo do budúcnosti?

Určite áno. Chystáme sa na ďalšiu cyklotúru na Bradlo a dúfam, že nám tento výlet prinesie veľa ďalších tvorivých myšlienok a zložíme spolu nejaký hit, ktorý sa bude ľudom páčiť.

Pár fotiek z osobného archívu René Zrníka (36)
3
Galéria
Zdroj: Z archívu René Zrníka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM