Monika Földešiová Rôzne

Bývalé vedenie Trenčína minulo rezervný fond mesta

Poslanci o minutí peňazí z rezervného fondu mesta nevedeli, bývalí primátor Trenčína Branislav Celler za tým vidí ich nezáujem o verejné veci.

(WEBNOVINY) – Bývalé vedenie Trenčína takmer úplne vyčerpalo rezervný fond mesta bez vedomia poslancov. Podľa hlavnej kontrolórky Libuše Zigovej bolo k 1. januáru minulého roka na účte 531 798,74 eura, na konci roka 2010 to bolo už len 133,66 eura. Podľa Zigovej fond však využíval bývalý primátor legálne. Zákon mu dovoľoval narábať s rezervou bez toho, aby potreboval súhlas poslancov a bol v súlade s novelou zákona, ktorá dovolila obciam a mestám používať peniaze z rezervného fondu bez obmedzení. Dodala však, že táto novela nebola upravená a schválená vo všeobecne záväznom nariadení mesta, ktoré rieši použitie rezervného fondu.

Poslanci Trenčína boli takýmto konaním starého vedenia zaskočení a tvrdia, že o skutočnom stave rezervného fondu i celej hospodárskej situácií mesta sa dozvedeli až na minulotýždňovom zastupiteľstve. „Až po zmene primátora sme zostali zhrození, v akej ekonomickej situácií Trenčín je,“ uviedol poslanec Ján Kanaba. O narábaní s rezervným fondom nevedel ani vtedajší viceprimátor mesta Tomáš Vaňo. Rovnako bol na tom aj poslanec Róbert Lifka „Nevedel som, že sa zmenil zákon. Normálne by som čakal, že je to trestné. Človek ak si šetrí nejaké peniaze, tak ich nemôže takto rozflákať, ako to urobil predchádzajúci primátor,“ povedal.

Bývalý primátor Trenčína Branislav Celler tvrdí, že konal v súlade so zákonom. Investície, na ktoré išli peniaze z rezervného fondu, boli schválené na mestskom zastupiteľstve, a teda boli podľa neho nevyhnutné. Chybu vidí v nezáujme poslancov. „Poslanec má vedieť, že sa zmení zákon,“ uviedol pre agentúru SITA. Vedenie mesta Trenčín môže podľa neho jednorázovo obnoviť rezervný fond, keď mu prídu peniaze od vedenia železníc či z iných investičných akcií.

Najväčšia suma, a to 530 000, odišla z fondu 13. januára 2010. Naposledy sa z neho čerpalo 700 eur v posledný deň roku 2010. Primátor mesta Richard Rybníček podľa svojich slov o situácií s takmer vyčerpaným rezervným fondov vedel už pri nástupe do funkcie. „Problém bol len ten, že sa z rezervného fondu poplatili záväzky, ktoré sa možno platiť nemali,“ uviedol. Peniaze išli na rekonštrukciu ulíc, úpravu komunikácií a križovatiek, chodníkov a podchodov či na juhovýchodný obchvat.

Útvar hlavnej kontrolórky našiel niekoľko chýb pri manipulácií s rezervným fondom. Zigová tvrdí, že v tomto prípade nebolo všetko transparentné. Primátor Trenčína už začal voči zodpovedným zamestnancom vyvodzovať zodpovednosť za ich predošlé konanie aj formou prepúšťania.

Tvorbu a použitie rezervného fondu upravuje zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V roku 2009 vstúpila do platnosti pre územnú samosprávu novela zákona č. 54/2009 Z. z., ktorou boli upravené ustanovenia o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Táto novela vznikla po dohode Združenia miest a obcí Slovenska s vládou Slovenskej republiky, pre výpadok podielových daní v územnej samospráve len pre rozpočtový rok 2009 a 2010. Zákon umožnil použitie prostriedkov rezervného fondu v roku 2010 bez obmedzenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM