Martin Sýkora Rôzne

Cestujete mimo schengenský priestor? Pripravte sa na hraničné kontroly!

Polícia SR informovala o zmene režimu na slovenských hraniciach. Od piatka (7.4.) budú kontroly fungovať aj na letiskách, preto si príchod neplánujte na poslednú chvíľu.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete mimo schengenský priestor? Pripravte sa na hraničné kontroly!
Zdroj: TASR

Hraničné kontroly od piatka

Od piatku (07.04.2017) začnú policajti na hraničných priechodoch s Ukrajinou a slovenských medzinárodných letiskách kontrolovať všetkých cestujúcich mimo Schengenskú hranicu. Doposiaľ polícia kontrolovala systematicky len štátnych príslušníkov tretích krajín. Po novom prejde systematickou kontrolou aj každý občan Európskej únie, teda aj Slovenskej republiky.

„V praxi to bude znamenať, že každý cestujúci mimo Schengen predloží pri hraničnej kontrole svoj cestovný doklad. Policajt doklad skontroluje v medzinárodných a národných databázach,“ upozorňuje ministerstvo vnútra na svojej stránke.

Takúto kontrolu bežne absolvujú všetci štátni príslušníci tretích krajín. Ide o takzvanú systematickú kontrolu. Na rozdiel od nej, občania Únie boli kontrolovaní nesystematicky, teda hraničnou kontrolou prechádzali vyhradeným pruhom a cestovný doklad predkladali k nahliadnutiu. Skontrolovaní v príslušných databázach boli len niektorí z nich. To sa od piatku mení.

Zdroj: TASR

Na letisko príďte radšej skôr

Po skenovaní cestovného dokladu občana Únie má policajt výsledok z informačných systémov do niekoľkých sekúnd. Napriek tomu sa očakáva nárast čakacích dôb, vzhľadom na to, že bude v informačných systémoch skontrolovaný každý cestovný doklad.

„Pokiaľ budú naši občania cestovať mimo Schengenský priestor, musia sa podrobiť hraničnej kontrole. Na základe toho predpokladáme zvýšenie čakacích dôb, a to najmä na Letisku v Bratislave, kde verejnosť žiadame, aby sa dostavili minimálne dve hodiny pred odletom a čo najrýchlejšie sa prihlásili na letiskové vybavenie a na hraničnú kontrolu,“ uviedol riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHaCP) Ladislav Csémi.

ÚHaCP v budúcnosti plánuje zvýšenie konformity a zlepšením technických prostriedkov, ako sú automatizované systémy hraničnej kontroly tak, aby si občan mohol sám naskenovať cestovný doklad a pokračovať v ceste.

Zdroj: TASR

Na Ukrajinu s časovou rezervou

Polícia preto žiada cestujúcich mimo Schengen, aby so zdržaním pri plánovaní svojej cesty cez hraničné prechody s Ukrajinou vopred počítali.

V prípade, že sa chystajú opustiť Schengenský priestor leteckou dopravou, aby prišli na letisko aspoň dve a pol hodiny pred odletom. Po príchode na letisko odporúčame nezdržiavať sa v iných priestoroch letiska, ale čím skôr absolvovať hraničnú kontrolu, teda predložiť policajtovi svoj cestovný doklad.

Zmeny súvisia s novou právnou úpravou na úrovni Európskej únie a platia v každej členskej krajine. Je to odozva na teroristické útoky, spáchané v posledných rokoch v niektorých členských štátoch. Cieľom kontrol je najmä boj proti fenoménu zahraničných teroristických bojovníkov, presúvajúcich sa cez vonkajšie hranice, z ktorých mnohí sú občanmi Únie.

Zdroj: Facebook
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM