Rôzne

Čokoláda bez výčitiek: Tmavá a kvalitná znižuje vysoký krvný tlak, potvrdili vedci

Slovenskí vedci sa "zahryzli" do výskumu. Zistili, že tmavá čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak a zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Čokoláda bez výčitiek: Tmavá a kvalitná znižuje vysoký krvný tlak, potvrdili vedci
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave. Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus.

„Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky – epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch,“ hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Zázračné látky?

Vedci počas výskumu zistili, že epikatechín dokázal vysoký tlak u potkanov znížiť až na normálne hodnoty. V prípade potkanov, ktorých obaja rodičia mali hypertenziu, zase výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku.

Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. Potvrdilo sa aj, že má vplyv na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.

Mliečna nie

„Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností v prípade mozgových ciev, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín, alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií,“ vysvetlila odborníčka.

Výskum odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu.

„Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka,“ uzavrela Bernátová.

Ilustračné foto

Čokoláda bez výčitiek
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM