Webnoviny - Rôzne

Digitalizácia TV vysielania je ukončená

Spustením vysielania druhého verejnoprávneho multiplexu z vysielača Bratislava - Kamzík sa dnes o 11:12 ukončilo budovanie základnej siete vysielačov DVB -T (digitálneho terestriálneho televízneho vysielania) na Slovensku.

Po strednom a východnom Slovensku sa takto ukončila celá sieť DVB-T. Znamená to, že viac ako 95 percent obyvateľov Slovenska môže využívať výhody digitálneho televízneho vysielania.

Historický moment

Ako na dnešnej tlačovej besede povedal riaditeľ sekcie elektronických komunikačných služieb spoločnosti Towercom Peter Valentovič, Towercom, prevádzkovateľa DVB-T na Slovensku stálo vybudovanie siete DVB-T desiatky miliónov eur. Presná suma sa dá ťažko vyčísliť preto, lebo sieť budovali už na existujúcich analógových vysielačoch. Podľa Valentoviča je dnešné dokončenie budovania základných sietí vysielačov digitálneho terestriálneho komerčného a verejnoprávneho multiplexu DVB-T porovnateľným historickým momentom, ako bolo spustenie analógového vysielania v novembri 1956.

Nový anténový systém vysielača Kamzík s vrcholom v nadmorskej výške 633 metrov zabezpečí pokrytie digitálnym signálom pre podstatnú časť západného Slovenska. Je výkonnejší, „lepšie distribuuje signál smerom na juh Slovenska, smerom na najväčšie sídlisko, na Petržalku a dá sa povedať, že je to unikátne riešenie pre televízny signál na Slovensku“, informoval médiá dizajnér a inžinier siete DVB-T Juraj Zachar. Samotný vysielač má 194 metrov. Počas inštalácie technológií potrebných na vysielanie DVB-T sa nezmenil. „Kamzík je jedným zo symbolov Bratislavy, Slovenska. Nechýbalo veľa a vrchol antény mohol vyzerať inak. Je tu totiž jeden z unikátnych systémov, pre ktorý bolo ťažké nájsť dodávateľa, aby ho niekto vytvoril. Zámer bol zachovať jeho súčasný vzhľad fyzický, bez toho, aby sme menili akokoľvek siluetu stožiara a výsledkom je anténa, ktorá je zvonka prakticky nezmenená, ale zvnútra je unikátna a dá sa povedať, že takýchto antén nájdete vo svete maximálne desať kusov ďalších,“ opísal na dnešnej tlačovej besede premenu Kamzíka Zachar.

Digitálne televízne vysielanie by podľa Petra Valentoviča ľuďom „malo priniesť bohatšiu programovú štruktúru. Teda hlavne tým, ktorí budú pokrytí obidvoma multiplexmi, prípadne ešte ďalšími, ktoré časom pribudnú“. Rozdiel by mal byť aj v kvalite.

Vysielanie DVB-T sa na Slovensku začalo budovať koncom roka 2009. 22. decembra 2009 bol po troch mesiacoch výstavby spustený prvý digitálny terestriálny multiplex s pokrytím 80,3% obyvateľstva, ktorým sa začala éra pravidelného digitálneho terestriálneho vysielania. Prvý vysielač verejnoprávneho multiplexu bol spustený 11. júna 2010 a prvý vysielač druhého – komerčného multiplexu 28. júna 2010, dnešným dňom je výstavba základnej siete úspešne dokončená a dosiahlo sa ňou pokrytie druhým multiplexom (MUX 2, komerčné stanice – JOJ, JOJ Plus, Markíza, Doma) viac ako 91% obyvateľov a verejnoprávnym multiplexom ( MUX 3 – programy Slovenskej televízie) viac ako 95% obyvateľov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM