Lenka Merava Kultúra

Do Trenčína opäť zavítali Nedvědovci

Do Trenčína opäť zavítali bratia Nedvědovci. Svoj koncert odohrali 14. decembra v Posádkovom klube spolu so sólovými spevákmi Vojtom Nedvědom a Petrom Kocmanom. Vypredaný koncert sa tešil úspechu, publikum nadšene tlieskalo a spievalo spolu so spevák

**Rozhovor s Honzom Nedvědom ** (Pred koncertom)

Cesta do Trenčína Bola moc krásna. Čakali sme, že tu budú desať – dvadsať stupňové mrazy a sneh. Je to krásne naviate a skoro žiadny sneh, veľmi málo.

** Zachytila vás už vianočná nostalgia?** Nie, to nemávam. Všetko v mojom živote je dané a rozmyslené. Občas príde smútok z ničoho nič, z iných okolností, ale nostalgiu mám z Al -Káidy, ale nie z môjho života.

Koncert. Naše koncerty sú stále rovnaké, iba pridávame a uberáme pesničky, humor. Tento koncert je jedným zo 14 koncertov, kde si s bratom robíme, čo chceme, spievame, čo chceme. V našich rokoch si môžeme prísť do sálu, kde je plno ľudí a spievajú si s nami, čo máme radi. Všetko je založené na poriadku, kde máme dané pesničky a prídavky , aby sme každý zahrali svoj kus tvorby. Po niekoľkých piesňach zaspievajú sóloví speváci Vojta a Peter Kocman. Celý program je založený na tom, čo sa najviac počúva a čo máme radi. Základ je daný a potom sa rozširuje.

Budú aj vianočné? Určite, tri- štyri, ale nie klasické piesne. Ľudia sú skvelí, ale niekedy akoby netúžili po nostalgii. Myslím si, že pred Vianocami sa nepatrí, či veria, že sa narodil Kristus a či sa 25 decembra narodí. Ak tomu veríte a cítite, tak sa vám o tom nechce hovoriť. Vianoce sú krásne sviatky, kedy 98 % ho slávi v pokoji. Dobrá vôľa je rozšírená, a to je na tom to najkrajšie a osobný prístup k Ježiškovi. Dobrý deň, narodil si sa, sme šťastný. Nepočítali sme, že dostaneme Ježiška, dôležité obdarovanie.

Ako budete tráviť Vianoce? Ako vždy u stromčeka s najbližšími ľuďmi, so sviečkami, s ozdobami, betlehémom. Potom si vyberám niečo v televízii, v rozhlase aby nebolo úplné ticho alebo si pustíme svetlá, ktoré majú roľničky, rozprávame sa a prežívame večer v pokoji a mieri aspoň tri štyri hodiny.

Čo by ste si želali? Nemám prianie, Želám si sám od seba, aby som svojmu blízkemu dal niečo prekvapivé, aby si povedal to nie je možné.

Čím je pre vás špecifický, zaujímavý Trenčín, keď sa sem vraciate? Na to nemám odpoveď. Vzťah je určený manažérom, pre mňa hradom a tým, čo tu kedysi mohlo byť veľmi dávno. Tým mi je blízky.

Ktorú skladbu máte najradšej? Tú čo napíšem zajtra. Zatiaľ neviem. Mám doma dvesto piesní, a vyberiem 15, 20. Teraz mám pieseň, ktorú pripravujem na novú platňu. Je o tom, aby sme sa nebáli dopredu, je veselá a pravdivá. Neviem, kedy vyjde platňa a budem to vedieť týždeň predtým, ako ju budem natáčať. Keď si povieme tieto piesne tam môžu byť , vtedy vznikne. Celý život skladám, kedy sa mi zachce 12, 15 piesní. Odohráme a ideme domov.

Odkaz fanúšikom k Vianociam Aby mne, nám priali veľa zdravia. To je jediné, na čom teraz záleží. Problém je, že keď dostanete chrípku, dostanete ju po druhý krát, po tretí a keď je vám cez šesťdesiat tak skoro umriete .To neovplyvníte. Aby ľudia v niečo verili, aby im viera pomáhala prekonať hrôzy, ktoré niekedy prídu, aby v niečo pevne, stabilne verili, aby nepolemizovali či to je alebo nie, nech veria v lásku otca, brata, krásnych ľudí. Ako oni prajú mne, tak aj ja im želám zdravie. Dobrá vôľa je pochopiť to, čo sa deje okolo nás, a v niečo silno veriť. To sú tri veci, ktoré sú dôležité.

** Váš názor na komerciu Vianoc** Kritizovať tieto veci je veľmi ťažké , pretože je celý kapitalistický systém. Nie som komunista, socialista, vôbec nie, ale tento systém ich k tomu vedie. Mal by niekto ľuďom povedať , že peniaze sú doplnené duchom, keby ho nemali, nemajú zmysel. Môžete si kúpiť tri krát toľko a bez vedomia, že je to pre niečo, že to niečo znamená, že je to pre krásu, darčeky to už vôbec nemá zmysel. Niekto by to mal ľuďom povedať. Bezduchosť majetku. Poviete si, už mám všetko a k čomu to je. Ste smutný, ochorie vám dieťa, alebo sestra. Poviete si, vymenil by som to, ale to nejde, pretože tam niekde začína duch, ťažko kritizovať ľudí, lebo ich to nikto neučí, nik im neponúka alternatívu.

Lenka Meravá a Andrej Mokrička

Nedved
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM