Rôzne

Dobové fotografie zachytávajú partizánov počas povstania: Od bojov ubehlo 73 rokov

Slovensko si pripomína 73 rokov od Slovenského národného povstania. Pozrite si dobové fotografie, ktoré zachytávajú partizánov počas každodenných činností.

Ilustračný obrázok k článku Dobové fotografie zachytávajú partizánov počas povstania: Od bojov ubehlo 73 rokov
34
Galéria
Zdroj: TASR

Slovenské národné povstanie (SNP) začalo 29. augusta 1944. Napriek viacerým nepriaznivým okolnostiam sa Povstanie v krátkom čase rozšírilo na vyše 30 vtedajších okresov s rozlohou asi 20 000 kilometrov štvorcových s približne 1,7 milióna obyvateľmi a siahalo na východe po Levoču, Spišskú Novú Ves a Dobšinú, na západe po Žilinu, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany. Na severe a na juhu sa povstalecké územie dotýkalo až štátnych hraníc.

Prvé boje sa začali pri Žiline 29. augusta 1944, keď sa vojaci žilinskej posádky postavili na odpor. O deň neskôr, 30. augusta povstalci ustúpili do Strečnianskej tiesňavy, kde mjr. Jozef Dobrovodský, povstalecký veliteľ žilinskej posádky, spolu s povstaleckým veliteľom martinskej posádky podplukovníkom Emilom Perkom a veliteľom 1. čs. partizánskej brigády Milana Rastislava Štefánika Petrom Alexejevičom Veličkom začal organizovať nové obranné postavenie.

Archívne snímky nám jedinečnou formou ponúkajú možnosť nahliadnuť do života ľudí počas Slovenského národného povstania. Presunieme sa tak 73 späť a pripomenieme si, ako prebiehal život počas bojov.

Dobové fotografie zachytávajú partizánov počas SNP
34
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM