Zuzana Vajayová Rôzne

Dobrá správa pre HNIEZDA ZÁCHRANY

Vážení priatelia, fanúšikovia Hniezd záchrany, máme dobrú správu. V obrane Hniezd záchrany nám idú pomáhať europoslanci.

Aj keď sa odporúčanie OSN pre Českú republiku – „utlmiť projekt baby boxy“ – zatiaľ nijako nedotýka Slovenska a Hniezd záchrany, my chceme byť pripravení na monitorovanie OSN, ktoré bude o 2 roky v SR.

**Do preventívneho procesu sa iniciatívne zapojila aj naša europoslankyňa Anna Záborská. Napísala otvorený list šéfovi Výboru pre práva detí pri OSN Jean Zermattovi, kde vyslovila protest proti stanovisku výboru OSN a deklarovala podporu českým baby boxom a podobným projektom, ktoré zachraňujú nechcených novorodencov, teda aj Hniezdam záchrany. List podpísalo už 50 poslancov Európskeho parlamentu, vrátane všetkých slovenských europoslancov. **Tým jej iniciatíva nekončí.

Na september pripravuje v spolupráci s našim občianskym združením Šanca pre nechcených oficiálnu DEKLARÁCIU. Ak sa jej podarí vyzbierať pod ňu podpisy nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov Európskeho parlamentu, EÚ bude musieť túto deklaráciu prijať a akceptovať. Ak by sa to podarilo, nemuseli by sme už realizovať petície a EOI (Európsku občiansku iniciatívu), čím by sme proces záchrany Hniezd záchrany, baby boxov, baby fenster, či iných podobných projektov na záchranu nechcených detí, značne urýchlili.

Iba ak by sa DEKLARÁCIU koncom septembra nepodarilo europoslancom v EP presadiť, až potom by sme nastúpili my, občania. Až potom by sme boli nútení cez EOI získať v 7 – mich krajinách EÚ jeden milión podpisov euro občanov (v SR zhruba 50 000). Ako sme zistili, EOI je však možné organizovať až od apríla budúceho roka. Podpisy na hárky, ktoré sa získajú pred týmto termínom by boli neplatné. **Preto sme sa nateraz rozhodli neorganizovať petíciu, aby nebola Vaša, aj naša snaha vyhodená nazmar. **

V každom prípade evidujeme všetkých dobrovoľníkov, ktorí sa nám na základe výzvy prihlásili a ďakujeme im za ochotu pomôcť Hniezdam záchrany a nechceným novorodencom. **Miesto petície im nateraz zašleme na rozposielanie výzvu na DEŇ SOLIDARITY S HNIEZDAMI ZÁCHRANY, ktorý sme avizovali a potvrdzujeme ho na 4.9. 2011 o 16.00 hod­. **

Tí, ktorí sa chcú happeningu zúčastniť osobne, môžu prísť do bratislavského Auparku. Na znak toho, že nám ide o zachovanie NÁDEJE na ŽIVOT vyzývam všetkých, aby prišli oblečení do farieb nádeje a života, teda červeno-bielo. Môžu tak urobiť aj tí, čo neprídu práve na Happening do bratislavského Auparku.

Budú s nami aj vtedy, ak sa tak od rána oblečú do práce, či do školy, bez ohľadu na to, v ktorom meste, či dedinke SR práve budú. Kto by chcel Hniezda záchrany podporiť aj priamo, môže si rovno na happenignu zakúpiť tričko kampane. Okrem pocitu, že urobil niečo konkrétne pre hniezda sa zaradí aj do tomboly o úžasné ceny: potreby pre deti a domácnosť, od našich sponzorov. Čakáme Vás, príďte. Potrebujeme Vás 4. 9. 2011.

Zdroj: Anna Ghannamová prezidentka o. z. Šanca pre nechcených a autorka projektu Hniezdo záchrany Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM