Lucia Lauková Rôzne

Dobré správy pre zamestnávateľov: TIETO náklady by sa im mohli znížiť

Zamestnávateľov by sa po novom mali znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Zmenu musí odobriť vláda a parlament.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre zamestnávateľov: TIETO náklady by sa im mohli znížiť
Zdroj: TASR

Zamestnávateľom by sa mali znížiť finančné náklady pri zabezpečovaní pracovnej zdravotnej služby. Po novom by ju nemuseli zaobstarať trvalým zmluvným vzťahom pre svojich zamestnancov, vyplýva z novely zákona o ochrane a podpore verejného zdravia. Odobriť ju ešte bude musieť vláda a parlament.

Uvedenú povinnosť nahrádza spresnená už existujúca nevyhnutnosť zamestnávateľa, ktorý má zabezpečiť posúdenie zdravotného rizika pracovníkov v práci a pracovnom prostredí, spolupracovať s pracovnou zdravotnou službou či verejným zdravotníkom.

Zdravotné riziko

Posúdiť zdravotné riziko budú musieť zamestnávatelia pri pracovníkoch zaradených do druhej kategórie najmenej raz za 18 mesiacov, tretej alebo štvrtej kategórie najmenej raz za rok. V prvej kategórii to stačí urobiť jednorazovo – netýka sa to zamestnávateľov, ktorí majú posúdené zdravotné riziko pred účinnosťou návrhu tohto zákona.

„Posúdenie zdravotného rizika sa v prvej kategórii prác opakovane vykoná pri podstatnej zmene pracovných podmienok, ktorá by mohla mať vplyv na mieru zdravotného rizika a kategóriu práce z hľadiska zdravotných rizík,“ píše ministerstvo zdravotníctva v dôvodovej správe.

Prioritou kontroly orgánov sa majú stať nie zmluvy zamestnávateľov s pracovnou zdravotnou službou, ale posudky o riziku.

Rušia činnosti bezpečnostných technikov

Novela zákona takisto ruší vykonávanie činnosti pracovnej zdravotnej služby bezpečnostným technikom, autorizovaným bezpečnostným technikom alebo bezpečnostno-technickou službou pre zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie. „Nemajú dostatočné odborné vzdelanie na vykonávanie identifikácie a posudzovania zdravotných rizík pri práci v súvislosti so zdravím, teda s prevenciou chorôb z povolania a ochorení súvisiacich s prácou,“ píše sa v materiáli.

Novela zákona by mala vstúpiť do účinnosti v decembri tohto roka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM