Správy

Dopravcovia sa pripravujú na sviatočný nápor: Posilnia viaceré spoje

Počas nadchádzajúcich vianočných sviatkov posilnia dopravcovia vlakové či autobusové spoje. Už tradične totiž v tomto období cestuje viac ľudí za rodinami či blízkymi.

Ilustračný obrázok k článku Dopravcovia sa pripravujú na sviatočný nápor: Posilnia viaceré spoje
Zdroj: TASR

Štátny vlakový dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví v súvislosti s očakávaným zvýšeným záujmom ľudí o cestovanie štyri mimoriadne rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice. Zároveň na tejto najfrekventova­nejšej trati posilní aj 35 vybraných InterCity vlakov o 75 vozňov druhej triedy.

„ZSSK okrem toho okolo Vianoc, Nového roka a sviatku Troch kráľov vypraví 22 posilových vlakov rôznych kategórií,“ doplnil hovorca spoločnosti Tomáš Kováč. Všetky tieto vlaky a miesta v posilových vozňoch sú podľa jeho slov zapracované v predajnom systéme. „Cestovné lístky a miestenky je možné kúpiť v pokladniciach ZSSK alebo prostredníctvom e-shopu,“ dodal.

Čo sa týka mimoriadnych rýchlikov, prvý z nich pôjde v piatok 22. decembra z Bratislavy o 13.37 h a do Košíc príde o 19.41 h. Rovnaký mimoriadny rýchlik pôjde aj v piatok 5. januára 2018. V opačnom smere pôjde vlak z Košíc o 14.25 h a do Bratislavy príde o 20.34 h, a to v pondelok 1. januára 2018 a v nedeľu 7. januára 2018.

Čo sa týka 22 posilových vlakov, najviac ich dopravca vypraví v piatok 22. decembra, a to štyri vlaky. Predovšetkým z Bratislavy smerom na východné Slovensko a tiež z Prahy do Košíc.

V opačnom smere pôjde najviac posilových vlakov v nedeľu 7. januára 2018. Celkovo to bude 13 posilových spojov predovšetkým z východného a stredného Slovenska smerom do Bratislavy.

Vlakové a tiež aj autobusové spoje posilní v období okolo Vianoc aj súkromný dopravca RegioJet. „Celkovo chceme pred Vianocami navýšiť prepravnú kapacitu vlakov v Českej republike a na Slovensku až o 10 000 miest,“ vyčíslil Martin Žarnovický zo spoločnosti.

Napríklad na najvyťaženejšie vlaky na trase z Prahy do Žiliny a Košíc nasadí spoločnosť 13-vozňové súpravy. „Pokiaľ však nebude stačiť ani to, nevylučujeme, že tesne pred Vianocami mimoriadne vypravíme aj vlak s 15 vozňami, ktorý by odviezol viac ako 700 cestujúcich,“ avizoval Žarnovický. O ďalšie vozne posilňuje dopravca aj linku z Prahy cez Brno do Bratislavy.

Dopravca rovnako posilňuje aj autobusové spoje medzi Českou republikou a Slovenskom. „Na trase z Prahy cez Brno do Košíc sme pred Vianocami zdvojnásobili kapacitu autobusov, v prípade linky z Prahy do Bratislavy sme zaviedli niekoľko posilových spojov,“ opísal Žarnovický. Prepravnú kapacitu spoločnosť zvýšila aj pri autobusovom spojení Bratislavy a Budapešti. „Súčasne monitorujeme aj vyťaženosť autobusov z Bratislavy do Viedne, kde sme pri zvýšenom nápore turistov pripravení autobusy taktiež posilniť,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM