Eliška Šándorová Rôzne

Elektrické zubné kefky vám ušetria čas. Čo by ste o nich mali vedieť?

Doslova technológiou v ústach sú elektrické zubné kefky. Šetria čas, moderné majú aj senzory a dokonca upozornia aj na zvýšený tlak. Ako ich používať?

Ilustračný obrázok k článku Elektrické zubné kefky vám ušetria čas. Čo by ste o nich mali vedieť?
4
Galéria
Zdroj: TASR

Možno to bude váš vianočný darček a klasickú zubnú kefku vymeníte za modernú verziu. Stav chrupu a dentálnej dutiny každého z nás je jedinečný. Rovnaká by mala byť aj samotná hygiena a výber vhodných pomôcok. Elektrické zubné kefky nie sú výnimkou.

"Ich najväčšou výhodou je jednoznačne ušetrený čas. Dvojminútové čistenie zubov elektrickou kefkou sa rovná pätnástim minútam čistenia klasickou metódou. Benefitom môže byť aj automatický časovač, ktorý kefku vypne a senzor upozorňujúci na zvýšený tlak na zuby i ďasná. Nevedomosť, ktorá súvisí s výberom vhodnej elektrickej kefky a s jej používaním, však môže spôsobiť viacero defektov, dokonca aj nezvratné,“ varuje Renáta Duch, špecialistka na dentálnu hygienu z Dentálnej hygieny Edent.

Keď to medzi úsmevmi iskrí

Elektrické zubné kefky sú v súčasnosti vyhľadávanou pomôckou dentálnej hygieny. Vyznačujú sa vysokou kvalitou čistenia a radom mnohých komfortných funkcií.

"Siahnuť po nej odporúčam ľuďom, ktorí o svoju dentálnu hygienu dbajú dôsledne. To znamená, že pravidelne navštevujú dentálneho hygienika, používajú medzizubné pomôcky a riadia sa radami špecialistov. Nevhodné sú však pre jedincov s odhalenými krčkami a deti mladšie ako šesť rokov,“ hovorí odborníčka.

Na trhu je v súčasnosti niekoľko druhov elektrických zubných kefiek. Výber by ste však mali konzultovať so špecialistom na dentálnu hygienu. Predídete tak napríklad gingiválnym recesom (tzv. ústup ďasna).

"Rozhodujúca je selekcia vhodného typu elektrickej zubnej kefky a následná inštruktáž individuálneho používania. Nesprávny tlak alebo uhol prikladania hlavice na povrch zuba môže v budúcnosti spôsobiť defekty, napríklad nezvratnú citlivosť zubov,“ pripomína špecialistka na dentálnu hygienu.

Zdroj: TASR

Nekupujte odoka

Dentálny hygienik najlepšie poradí aj pri vhodnom výbere elektrickej zubnej kefky. Princíp ich fungovania je totiž rozdielny. „Napríklad oscilačno-rotačné kefky sú zvyčajne pomerne výkonné, čo znamená, že veľmi účinne rozrušujú zubný plak a zuby dobre čistia. Naproti tomu, sonické kefky nečistoty zo zubov odstraňujú rýchlymi vibráciami štetín, ktoré zmes vody, slín a pasty uvedú do pohybu a čistením zasiahnu aj medzizubné priestory,“ vymenúva výhody Renáta Duch.

Nemenej dôležité je osvojiť si aj správne návyky súvisiace s výmenou nadstavca elektrickej zubnej kefky a výberom vhodnej zubnej pasty či ďalších pomôcok dentálnej hygieny, akými sú medzizubné kefky, dentálna niť či škrabka na jazyk. Tie elektrické zubné kefky totiž nedokážu plnohodnotne nahradiť.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM