Lenka Merava Rôzne

Festival dobrodružných, adrenalínových filmov

V bývalom Dome Armády bude dnes o 19 hodine slávnostné otvorenie 5. ročníka festivalu dobrodružných filmov , ktorý potrvá do 13. novembra. Festival sa koná pod záštitou predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Ide o festival outdoroových filmov od horolezectva a všetkých jeho častí, boulderingu, letného a zimného lezenia, skialpinizmu, všetkých vodáckych športov , bicyklovania , paraglidingu, freeridingu, potápania vo vode, sú tu zastúpené všetky adrenalínové a outdoroové športy.

Ako ďalej organizátorka festivalu Mária Dutková, základný pilier každého festivalu tvoria filmy. „Tento rok ich ponúkame 22 z sesiatich krajín sveta, okrem toho aj zo Slovenska. Robíme amatérsku súťaž pre filmárov a vystúpenia hosti, tento krát sa nám podarilo priviesť do Trenčína vynikajúceho poľského horolezca držiteľa Korony Himaláje Piotra Pustevnika, jeho prezentáciu doplní slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý je jeho spolulezec a dobrý kamarát. Obaja budú otvárať dnešný večer, informovala organizátorka.“ Zajtra by rada pozvala divákov na film Strážca divočiny a prezentáciu o tomto filme, s autormi filmu s Erikom Balážom a Róbertom Raichlom. „Ide o slovenských ekológov, ktorý celý film natočili v Tichej doline vo Vysokých Tatrách. Tu pozorovali život zvierat najmä medveďov. Je to pútavý film o environmenta­listike, ekológii, je to film na zamyslenie,“ priblížila Mária Dutková. V sobou bude prebiehať program nielen v poobedňajších a večerných hodinách, ale aj ranných. Dopoludnia sa uskutočnia sprievodné podujatia, ktoré sa konajú na Mierovom námestí . „Podarilo sa nám zorganizovať už druhý ročník Behu festivalu Hory Zonty, ktorý sa beží po Brezine, ďalej už tradičné pojatie Nosičov sen. Ide o preteky vo vynášaní pivného sudu, okrem neho Ľadové sochárstvo a novinkou budú psie záprahy s možnosťou vozenia sa,“ povedala organizátorka. Okrem nich si návštevníci môžu pozrieť foto výstavy. Jedna je od Martina Žilku a je zameraná na športy v prírode freeriding a kaňoning po rôznych kútoch sveta a druhá je od Janky Čavojskej zo Sudánu. Výstava je smutnejšia. Popisuje trpký život ľudí. Prístupná je aj tradičná fotosúťaž , do ktorej sa zapojilo rekordných 217 fotografií.

**Rozhovor s organizátorkou:

Podľa čoho vyberáte filmy?** Podľa toho aký počet filmov nám príde do uzávierky festivalu. Posiela sa to dva mesiace dopredu a zahraničné vyberáme tie najlepšie. Pozrieme si a skonštatujeme či sa bude páčiť ľuďom, či je aktuálna, pozeráme sa na rok výroby aby sa ľudom dostalo to najnovšie. Určite je to atraktivita, zaujímavosť a rok výroky.

Nad čím sa majú zamyslieť návštevníci a čo si majú z festivalu odniesť? Snažili sme sa vyberať filmy tak, aby sa každý človek mohol nad ním zamyslieť . Nie je to len zhluk obrázkov a adrenalínu. Každý má v sebe nejakú myšlienku. Mali by sa zamyslieť na problémami prírody. Ak ide o filmy zo športu, sú motivačné. Človek sa zamyslí nad tým, že by mohol aj on niečo spraviť. Veľká vec, ktorá sem ľudí ťahá je , že to nie je len pozeranie filmov, pozeranie prezentácií, je to spoločenské podujatie kde sa stretne viacero ľudí spoločných záujmov, kde sa vytvárajú kamarátstva, stretnú sa tu ľudia s rovnakým cítením.

Amatérska filmová súťaž V porote je Ján Genserek, Martin Heuger, Ján Kostolanský. Bolo prihlásených 19 súťažných filmov a vybrali sme desať. Išlo o spracovanie. Film má upútať ľudí, nemôžeme vyberať len taký film , ktorý by bol vhodný do rodinného albumu alebo na klubovú akciu, pre cyklistov alebo vodákov. Snažíme sa, aby upútal svojou atraktivitou, dejom alebo strihom, kamerou, motiváciou. ** Aký je váš vzťah k športu?** Venujem sa športu, inak by bolo ťažké robiť taký to festival, Treba mať k nemu vzťah a skúsenosti. Dlhé roky som liezla a leziem doteraz, ale už nie aktívne. Okrem lezenia robím doplnkové športy, robím vodáčstvo, lyžujem plávam. Komunita lezecká mi je najbližšia, pretože som tam trávila veľa rokov, trošku do toho vidím a rozumiem sa tomu, pri výbere filmov a hostí.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM