záruba martin Kultúra

Festival Sám na javisku spestrí prezentácia revitalizácie plastík

(TASR) – Širokú škálu predstavení od hudobných recitálov cez alternatívne divadlo až po klaunské predstavenia pre deti prinesie divákom festival zameraný na divadlo jedného herca Sám na javisku.

Od štvrtka do nedele (15. – 18. 9.) sa uskutoční v trenčianskom kine Hviezda a Klube Lúč.
Podľa PR manažérky festivalu Michaely Velčkovej sprievodnými akciami festivalu bude aj audiovizuálna prezentácia projektu, ktorého východiskom bola revitalizácia plastík, ktoré v meste Trenčín zostali z obdobia normalizačnej výstavby. Zámerom organizátorov festivalu Sám na javisku je predstaviť širokej verejnosti hľadania súvislostí „samoty herca“ na javisku a „samoty sochy“ vo verejnom priestore.
„Pre tých, ktorých na festivale láka predovšetkým jeho divadelná náplň, program prináša predstavenie, ktoré bolo odpremiérované ešte v roku 1988 a hráva sa dodnes. Kontrabas v podaní Martina Hubu je možné nazvať monodramatickým evergreenom divadla jedného herca na Slovensku. Autor textu Patrik Süskind, ktorý sa preslávil predovšetkým románom Parfum, sa zameriava na zvyčajné polohy ľudského ducha od márnomyseľnosti cez agresiu či pochybnosti a strach. Na druhej strane predstavenie Jolanty Juszkiewicz a jej divadla Kropka Teatr sa venuje skôr hraničným aspektom ľudskej existencie. Formou experimentálneho divadelného strihu využíva operu Henryho Purcella na podčiarknutie motívu márnosti ľudského utrpenia, poníženia a smrti,“ uviedla Velčková.
Ako dodala, aj v tomto roku festival prináša vyžitie tým, ktorí inklinujú predovšetkým k hudbe a zábave už tradičnou festivalovou Disco party, na ktorej do tanca zahrajú DJ Ananas, DJ Pleso a DJ Valková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM