Rôzne

FOTO: V ankete Strom roka je medzi finalistami aj zelená krásavica z okresu Trenčín

V poradí už 16. ročník ankety Strom roka odštartoval aj tento rok na festivale Pohoda v Trenčíne. Dvanásť nových finalistov sa bude uchádzať do konca septembra o podporu v podobe odborného ošetrenia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: V ankete Strom roka je medzi finalistami aj zelená krásavica z okresu Trenčín
12
Galéria
Zdroj: Ekopolis

Strom s najvyšším počtom hlasov bude zároveň reprezentovať našu krajinu v ankete Európsky strom roka. Cieľom ankety je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.

Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie mohli svoj obľúbený strom do ankety prihlásiť do konca apríla a v máji vybrala odborná komisia zo 48 prihlásených stromov 12 finalistov.

Krásavica z okresu

Verejné hlasovanie sa začalo 5. júla 2018 na festivale Pohoda v Trenčíne a potrvá do 30. septembra 2018. Hlasovať je možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti.

Medzi finalistami je aj Jabloň domáca z obce Svinná v okrese Trenčín, za ktorú môžete zahlasovať.

Jabloň domáca (Malus Pumila) má približne 110 rokov, obvod 225 centimetrov a výšku 9, 5 metra. Nachádza sa v obci Svinná v trenčianskom okrese. Jabloň je svojim vekom, vzrastom, vitalitou a chutnými trvácnymi plodmi v obci jediná svojho druhu. Rovnaká alebo podobná odroda, ktorú nevieme presne určiť, sa nenachádza podľa odborníka na staré odrody Ing. Ľudovíta Vašša ani v širšom okolí a možno ani na celom Slovensku. Pod pôvodnými tromi jabloňami bola počas 2. svetovej vojny zriadená poľná kuchyňa rumunských vojsk. Žiaľ, presný vek jablone sa už asi nedozvieme, no pamätníci hovoria, že už v roku 1925 boli všetky tri stromy naozaj veľké.

Vyhrávajú aj školáci

Fotografie a príbehy stromov – finalistov sú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Vyhodnotenie celej súťaže, ocenenie víťazov a udelenie titulu Strom roka 2018 víťazovi sa uskutoční v októbri 2018.

„Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum,“ hovorí programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.

V poradí už štvrtý rok bude prebiehať aj súťaž v hlasovaní medzi školami. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Všetky súťažné stromy si môžete pozrieť v galérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia

Foto: ilustračné

Finalisti Strom roka 2018
12
Galéria
Zdroj: Ekopolis
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM