Marek Vatraľ Rôzne

Grafický dizajnér Filip (27) z Trenčína: Z podchodu na Hasičskej som znechutený!

Je spoluorganizátorom festivalu Fest Art Trenčín 2018. Spolu s lokálnymi umelcami sa pokúsi zveľadiť zastaraný trenčiansky podchod, ktorý už dlhšiu dobu chátra.

Ilustračný obrázok k článku Grafický dizajnér Filip (27) z Trenčína: Z podchodu na Hasičskej som znechutený!
5
Galéria
Foto: Filip Ovádek

Filip Ovádek sa narodil v Trenčíne, ale dlhodobo tam už nežije. V rodnom meste vyštudoval grafický dizajn na SUŠ. Keď sa práve nevenuje grafike či streetartu, pôsobím pod menom Dj Ya vo formácií Face2bass. Je jedným z organizátorov festivalu Fest Art Trenčín 2018, ktorý sa bude konať 19. 5. v podchode na Hasičskej ulici a na parkovisku pri bývalej Kolibe na Mládežníckej ulici. S organizáciou podujatia mu pomáhajú aj Branislav Valter a Natália Galisová.

Ako vznikla myšlienka zveľadiť starý zanedbaný podchod v Trenčíne na Hasičskej ulici a kto je iniciátorom tejto akcie?

Myšlienka vznikla v mojej hlave cca pred pol rokom, keď som bol v Trenčíne a prechádzal som cez tento podchod. Bol som znechutený jeho súčasným stavom a aj tým, ako boli znehodnotené diela umelcov, ktorí tam maľovali. Preto som sa rozhodol zorganizovať akciu, kde sa spomínaný podchod premaľuje nanovo. Zároveň ide o miesto, ktoré má aj strategicky veľmi dobrú polohu v centre mesta. Je tomu tak aj preto, lebo vedľa podchodu sa nachádza parkovisko, kde bude situovaný aj ďalší program festivalu.

V evente uvádzate, že spomínané miesta budú vizuálne pretvárať lokálni umelci. Môžeme sa tešiť na konceptuálne pripravené umelecké návrhy alebo pôjde o náhodné vizuálne výtvory, ktoré budú vznikať tu a teraz?

Celá maľba a teda jej jednotlivé prvky budú tvoriť jedinečný koncept. Každý z umelcov si vybral jednu z dominánt mesta, ktorú stvárni podľa svojich predstáv. Spolu vytvoria jednu ucelenú scenériu. Ako celok to ešte bude umelecky dotvorené napríklad erbom mesta či nápisom Mesto Trenčín. Umelci budú mať taktiež k dispozícii presne vybraté farby, aby výsledné diela spoločne ladili.

Akým spôsobom prebiehal výber umelcov? Hlásili sa samy alebo ste ich oslovili priamo vy?

Na začiatku sme vytvorili zoznam umelcov, ktorých by sme radi pozvali. Samozrejme, niektorí pozvanie odmietli, ale väčšina ho však prijala, čo nás potešilo. Pár ľudí nás oslovilo samých od seba a iných nám zase odporučili naši kamaráti, ktorí už účasť potvrdili. Finálny počet sa zastavil na čísle 18.

Foto: Filip Ovádek

Uvedený koncept pretvárania starých pôvodných priestorov prostredníctvom mestských umelcov sa mne osobne spája s formou tzv. street artu, ktorý je vo väčších mestách stále mimoriadne obľúbenou formou umeleckého výrazu. Je moje tušenie opodstatnené?

Áno, je. Ľudia si ale mýlia street art a graffiti. Tu sa bude jednať výhradne o street art a modernú maľbu, maximálne nejakú tú typografiu. Nebude sa maľovať písmo, ako to môže z celkového konceptu vyplývať a nebude sa maľovať ani výhradne sprejmi, ako je tomu v prípade graffiti. Umelci použijú rôzne techniky a preto bude celá maľba jedinečná a rôznorodá.

V ten istý deň festivalu Fest Art Trenčín 2018 bude v Trenčíne prebiehať aj slávnostné otvorenie Mierového námestia. Ide o náhodu alebo o pôvodný zámer prepojiť vašu akciu so spomínanou slávnosťou?

Fest Art je síce organizovaný v spolupráci s Mestom Trenčín a sme s vedením mesta v kontakte, no tu sa jedná čisto o náhodu. Ja si však osobne myslím, že to bude prospešné pre obe akcie.

Na čo všetko sa ešte môžeme na festivale tešiť?

Okrem maľovania podchodu, ktoré začína už ráno o 10:00, ako aj celý festival, sa môžete tešiť na market, kde nájdete rôznych predajcov. Ďalej, samozrejme, nebude chýbať ani hudobný doprovod, o ktorý sa počas celého dňa postará desať dídžejov na čele s producentom FVLCRVM-om. Môžete sa tešiť na rôzne hudobné štýly od houseu a techna, cez hip-hop až po trap či future bass. Nebudú chýbať ani stánky s dobrým jedlom, pivom či kávou a ak niekto bude unavený, môže si odpočinúť v našej chill zóne. Festival nekončí ani po 22:00, vtedy sa všetci presunieme o 150 m ďalej a to do Paddock Cafe, kde sa na pavlači uskutoční afterparty s Face2bass & friends, ktorá bude rovnako ako celý festival zadarmo.

Plánujete v budúcnosti umelecky pretvárať aj iné zanedbané a opustené miesta v Trenčíne?

To zatiaľ nikto nevie, aj keď nejaké predbežné plány už v mojej hlave sú. Uvidíme ako dopadne tento ročník a od toho sa budú odvíjať naše ďalšie možnosti.

Pozrite si aj fotogalériu podchodu, kde nájdete aj program festivalu.

Viac o akcii Fest Art Trenčín 2018 sa dozviete na facebooku a instagrame.

Foto: Ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Podchod na Hasičskej a program Fest Art Trenčín 2018.
5
Galéria
Foto: Filip Ovádek
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM