Rôzne

Hasiči dvíhajú varovný prst pred vypaľovaním trávnikov: Takáto pokuta hrozí!

S prvými teplými lúčmi prichádza podľa hasičov nebezpečenstvo požiarov v prírodnom prostredí. Prípadné škody môžu byť nedozerné.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči dvíhajú varovný prst pred vypaľovaním trávnikov: Takáto pokuta hrozí!
3
Galéria
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Na oficiálnych stránkach Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne varujú hasiči pred zvýšeným počtom požiarov v prírodnom prostredí, ktoré sú pre obdobie začiatku jari charakteristické.

Požiare v prírodnom prostredí

Podľa správy hasičov vzniká väčšina požiarov v tomto období najmä v dôsledku spaľovania biologického odpadu alebo plošného vypaľovania trávnatých porastov. Ich častou príčinou býva nedbanlivé konanie osôb pri spaľovaní biologického odpadu, následkom čoho sa požiar vplyvom vetra rýchlo rozšíri do okolia a spôsobí nemalé škody.

Výjazdy hasičov v Trenčianskom kraji

Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Mariána Petríka zasahovali hasiči v priebehu nedele v Trenčianskom kraji pri desiatich požiaroch. Záchranárske práce komplikovalo podľa Petríka aj sťažené pretrvávajúce veterné počasie.

Pri každom výjazde išlo podľa Petríka o „likvidácie požiarov trávnatých, krovinatých alebo lesných porastov, resp. požiarov v prírodnom prostredí. Celkom v rámci Trenčianskeho kraja pri týchto požiaroch zasahovalo 38 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru so 14 kusmi hasičskej techniky.“

V okrese Trenčín v obci Trenčiasnka Turná došlo k požiaru suchej trávy podľa Mariána Petríka aj včera. Pri požiari asistovali podľa hovorcu traja príslušníci hasičského zboru.

Príčiny vzniku požiarov

"Požiare v prírodnom prostredí sú podmienené oteplením. Ľudí to viac ťahá do prírody. S tým súvisia aj práce spojené so záhradnými činnosťami. Ľudia nejakým spôsobom spaľujú biologický odpad. Niekedy sa stáva aj to, že ľudia vypaľujú trávnaté porasty, čo je zákonom postihnuteľné. Na požiare v prírodnom prostredí má vplyv aj silný vietor, aký sme mohli zažiť v nedeľu. Človek si myslí, že má požiar pod kontrolou, hoci sa vtedy rýchlo šíri. V takých prípadoch je nevyhnutý zásah hasičov. Zvýšené množstvo požiarov býva najmä na jar a v suchých a horúcich obdobiach leta, kedy vyhlasujeme čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a robí sa aj monitoring. Keď sa požiar v lesnom poraste rozšíri, škody sú nedozerné, " doplnil Petrík.

Upozornenie

Plošné vypaľovanie tráv a porastov podľa Petríka zakazuje zákon č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov, ktorého porušenie môže stáť občana do 331 eur. Ak by sa však takéhoto priestupku dopustila právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, pokuta môže dosiahnuť až do výšky 16.596 eur.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM