Lenka Merava Kultúra

Hľadanie stratených svetov

V priestoroch Verejnej knižnice Michala Rešetku sa konalo 24. novembra stretnutie s publicistom, historikom a dokumentárnym scénaristom Pavlom Dvořákom, ktorý tu krstil svoju knihu Hľadanie stratených svetov.

V poradí je to už tretia kniha o Bratislave. V prvej zachytával najstaršie dejiny až do mestského privilégia do roku 1291. Druhá bola do vymretia Arpádovcov a tretia je z čias uhorských vojen, dramatického obdobia, keď sa Bratislava na viacero desaťročí stala hlavným a korunovačným mestom Uhorska, kde boli centrálne úrady. Bratislava sa zároveň stala dôležitým strategickým bodom a bola svedkom krutých a vzrušujúcich bojov.

Je to kniha o dejinách Slovenska za čias Rakúska – Uhorska, Čiech, Moravy a Poľska. Bratislava je jedinečným priesečníkom histórie. Dej sa odohráva v medzinárodnom meradle. „Kniha je plná zaujímavých dramatických príhod a udalostí s veľmi širokou platnosťou. Nakrútil som film, ktorý je obsahom prvej kapitoly knihy, sú to pamäti Heleny Kotanerovej,“ uviedol autor. Ide o príbeh, ktorý sa stal predmotom filmu, kde dvorná dáma kráľovnej Alžbety ukradla uhorskú korunu z hradu Vyšehrad. Previezla ju do Komárna, aby ju dostal k dispozícii nový král Ladislav Pohrobok, ktorý sa tu narodil.

Ako ďalej uviedol, kniha vznikala rok. Vo filme najdlhšie trvá práca na scenári, asi mesiac, dva ale aj viac. „Točiť sa nemôže viac ako päť dní, boli by to veľmi vysoké náklady. Mali sme vynikajúci štáb. Traja ľudia. Pracovali do polnoci, skvelá partia. Pracovala s obrovskou chuťou, invenciou. Keď sme skončili a odovzdávali do štúdia, povedali, že by sme mali byť v Quinessovej knihe rekordov: "Za tak málo peňazí ste urobili tak veľa filmov,“ informoval o vzniku filmu.

V Trenčíne doteraz pokrstil všetky tri knihy, okrem toho sa sem rád vracia. "Bolo to moje desiate stretnutie v knižnici, ale aj predtým som tu býval sporadicky. Moje návštevy sú tradičné. Je to úžasný pocit, keď je plná sála. Záujem Trenčanov o históriu a o mňa je povzbudzujúci. Mám teóriu, že v meste, kde sú hrady, majú občania bližšie k histórii a Trenčania sú toho svedkom,"uzavrel Pavol Dvořák.

V súčasnosti Pavol Dvořák nazbieral počas 40 rokov veľa materiálov, z ktorých má v pláne urobiť každý rok knihu. Do 80-tky by chcel stihnúť vydať ostatných sedem kníh Stopy dávnej minulosti.

pavol  dvorak
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM