Webnoviny - Rôzne

Hviezdou prvého večera na Pohode bol Moby

Pätnásty ročník multikultúrneho festivalu Pohoda má za sebou úvodný večer. Najväčšou hviezdou krátkeho štvrtkového programu na trenčianskom letisku bol americký hudobník Moby, ktorý od polnoci ovládol hlavný Bažant stage.

V rámci 90-minútového setu nevynechal svoje najväčšie hity ako Why Does My Heart Feel So Bad ?, Extreme Ways, Porcelain, Honey či Bodyrock. Ešte predtým, než sa 45-ročný muzikant s občianskym menom Richard Melville Hall dostal na pódium, prítomným novinárom ochotne odpovedal na ich početné otázky. Moby okrem iného povedal, že napriek klesajúcej predajnosti nahrávok a jeho ústupu z rádií a televízií ho hudba stále baví.

Rodák z newyorského Harlemu prezradil, že pri hľadaní inšpirácie hľadá v hudbe predovšetkým emócie. „Podstatné pre mňa je, ako ma hudba, ktorú počúvam, ovplyvňuje emocionálne,“ uviedol Moby. Zo žánrového hľadiska pre neho nie sú cudzie takmer žiadne štýly s výnimkou salsy, pričom veľmi rád má i klasickú hudbu. Na pôde najväčšieho slovenského festivalu sa Moby vyjadril aj k tomu, ako on sám vníma podobné podujatia. „S festivalmi som ako Američan nemal príliš skúsenosti. U nás totiž po Woodstocku nebolo dlho nič. V Európe to je iné. Tu chodia ľudia na festivaly aj keď je zima a prší. Pre mňa osobne je festival super, ak je teplo. Keď je zima, je to peklo. Našťastie na Pohode to vyzerá v tomto smere veľmi fajn.

Vo štvrtok vládlo na trenčianskom letisku skutočne príjemné letné počasie. Okrem Mobyho sa v rámci štvrtkového programu predstavili aj holandské divadlo Nederlands Dans Theater II, balkánske formácie The Marković Orkestar a Fanfare Ciocarlia, domáce zoskupenie All Stars Open Band a v noci čoraz populárnejší slovenský dídžej B-Complex. V priestore Bažant Kinematografu premietali české snímky Pouta (2009) a Odcházení (2011).

OBRAZOM: Festival Pohoda 2011

V piatok sa na Pohode s kapacitou 30-tisíc ľudí predstavia Madness, Pulp, Lamb, Imogen Heap, Santigold, dEUS, Junip, Simian Mobile Disco či Trombone Shorty. V sobotu sa môžu návštevníci tešiť aj na M.I.A., Portishead, Beirut, Peter, Björn and John, Magnetic Man alebo Public Image Ltd. Zo slovenských interpretov počas piatku a soboty vystúpia napríklad Hex, Puding pani Elvisovej, Peter Lipa, Le Payaco, Billy Barman, The Uniques alebo Gwerkova. Návštevníci si budú môcť pozrieť aj filmy, zúčastniť sa na literárnych programoch, diskusiách, workshopoch, pozrieť si divadelné i tanečné predstavenia.

VIDEO: Odštartoval 15. ročník multižánrového festivalu Pohoda Najväčší hudobný festival na Slovensku privítal v meste pod hradom Matúša Čáka všetkých milovníkov dobrej hudby. Autor: Lea Podstanická

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM