Lenka Merava Kultúra

Jerguš Oravec: Hudba je pre mňa mágia

Rozhovor so semifinalistom Československo hľadá Superstar Jergušom Oravcom.

Väčšinu muzikantov hudba „chytila za srdce“ už v ranom veku. Ako to bolo u Teba ? Kedy si sa začal venovať hudbe ? U mňa to bolo podobné. Vyrastal som na Zeppelinoch, Beatlesoch, Queenoch, Genesisoch, Pink Floydoch a podobných veciach. Ako malého chlapca ma rodičia prihlásili na klavír do ZUŠ v Trenčín. Táto skúsenosť mi v tej dobe veľa nepriniesla, nakoľko som bol veľmi hravé dieťa a priorita číslo jeden u mňa bola vtedy stavebnica Lego . Cítil som aj veľkú potrebu vyjadrovať sa a ako malé dieťa som nechápal, ako je to možné cez povrchné interpretovanie klasickej hudby prostredníctvom klavíra. Myslím si, že pedagogika na týchto školách by sa mala meniť. Najskôr by mali pedagógovia vytvoriť žiakom k hudbe poriadny vzťah a u každého jednotlivo vycítiť na čo „má“, pretože to potom často dopadá tak že, žiaci iba bezducho interpretujú prostredníctvom podivnej techniky, ktorú počas štúdia nadobudli, ale nemajú absolútne žiadnu predstavu o čom v skutočnosti muzika je.

** Čo pre teba znamená hudba? ** Hudba je pre mňa mágia. Je to niečo , čo prakticky neexistuje vo fyzickej forme. Nakoľko môj otec je výtvarník a mama tanečná choreografka , všetci traja sa vieme zhodnúť na tom, že hudba je to najvyššie a najčistejšie zo všetkých umení. Pre mňa je to niečo ako keby som vstúpil do krajiny zázrakov, kde si môžem robiť v podstate úplne všetko čo sa mi zapáči.

** Tvoj najväčší hudobný sen .** Môj sen preto je hlavne aby sa hudba neznásilňovala ako je to v poslednej dobe zvykom hlavne prostredníctvom médii… Ku skutočnej hudbe si ľudia potrebujú nájsť cestu a mali by to hlavne chcieť vo svojom vnútri. Muzika sa nedá počúvať s predsudkami a v dnešnej dobe majú ľudia veľmi veľa predsudkov voči čomukoľvek takže ja vidím problém hlavne v ľuďoch, že v princípe nie je pre koho už robiť tú kvalitnú muziku…

Prejdem k téme SUPERSTAR. Ako jediný Trenčan si sa dostal tak ďaleko . Žiaľ , tesne pred bránami do finále si vypadol . Aká bola prvá myšlienka , ktorá ti prebehla hlavou , keď Leoš Mareš vyslovil tvoje meno ?

Súťaže a reality show mi boli vždy ukradnuté a viac-menej som nimi pohŕdal. To , prečo som tam išiel som objasnil vyššie – iba som chcel odprezentovať kvalitu v komerčnom médiu. Ten formát je pekný , ale bohužiaľ Česi a Slováci ho nevedia robiť , lebo je až nechutne z nich cítiť ako im ide iba o čísla a o peniaze. V USA je American Idol a tam je to relatívne rešpektovaný formát .Chodia a vyberajú tam naozaj talenty a nie ako u nás – podľa vzhľadu a neviem čoho všetkého..Najviac ma na tej súťaži mrzí to, že ľudia ju chápu ako mienkotvornú. To, že je niekto známy pre ľudí automaticky znamená , že je aj kvalitný a dobrý a pritom je to častokrát úplne naopak..

Momentálne zostalo posledných sedem finalistov . Môžeš prezradiť tvoj typ na víťaza ?

Neriešim to , lebo už som nejaké vyhlásenia urobil a určitým ľuďom sa to nepáčilo. Zo súťažiacíh som mal rád Mateja Piňáka. Boli sme spolu na izbe a sadli sme si aj hudobne aj ľudsky.

**Je niekto , s kým by si sa rád stretával i po skončení , poprípade niekto , s kým by si rád nadviazal spoluprácu po hudobnej stránke ? ** Ako som už povedal – Matej Piňák. Ostatní – nie som si istý či je tam niekto , kto je schopný byť otvorený veciam a daľšia vec, že zmluvne sa k nemu aj tak nemusím dostať…

**Nedávno si mal koncert v Trenčíne . Aká bola atmosféra? **

Koncert bol fantastický, veľmi som si ho užil, dúfam že aj ľudia čo tam boli. Dal som dokopy profesionálnu kapelu tak , aby si naozaj mohol každý vychutnať zážitok z muziky. Mal som tam ako hosťa Noaha Ellenwooda , ktorý vypadol zároveň so mnou. Za seba môžem povedať , že už skúsenosti s koncertnými šnúrami a podobne mám , takže pre mňa to nebolo nič nové, ale na druhej strane každý koncert je iný a tento bol výnimočný atmosférou a hlavne pre mňa tým, že som konečne nemusel nič riešiť okolo organizácie .Iba som prišiel a zahral som ako som to cítil.. Určite je teraz ošiaľ ešte zo SuperStar , a preto tam bolo veľmi veľa dievčat v adekvátnom veku, ale na druhej strane ja budem rád , keď sa na mojich koncertoch budú zúčastňovať viac aj dospelí ľudia . Vždy som robil muziku , ktorá oslovovala skôr ľudí , ktorí už majú niečo napočúvané , ale tak teším sa z každého fanúšika , v ktorom vyvolá moja muzika nejaké emócie…

** Plány do budúcna.**

V prvom rade kvalitný singel a veľa koncertovať , koncertovať a koncertovať. Dal som dohromady teraz ešte jedno teleso okrem veľkej kapely a to sa volá Jerguš Oravec Trio (JO3). V takomto zložení budem momentálne najčastejšie , čo sa týka klubovej scény SR a ČR. Trio je zložené zo špičkových slovenských muzikantov – na bicie Emil Fratrík a na basu Ervin Olan. Štýlovo niekde na pomedzí blues/rock/fu­sion/pop. Predbežne samozrejme pracujem aj na albume, takže predpokladám, že niekedy v septembri by mohol byť komplexný album. Ale ten singel bude určite čoskoro…

**V lete veľa ľudí chodí na festivaly a preto by tvojich fanúšikov určite zaujímalo , kde Ťa budeme môcť vidieť . **

Zatiaľ mám potvrdený YouFestival na Zelenej Vode a nejaké ešte určite pribudnú. S festivalmi je to problém , lebo uzávierka sa väčšinou rieši niekedy koncom marca na takmer všetkých festivaloch a to som bol ešte v SuperStar.

Za redakciu portálu trencin24.sk ti prajem veľa úspechov. Môžeš na záver odkázať niečo svojim fanúšikom?

Svojim fanúšikom by som rád odkázal, že im veľmi pekne ďakujem za prejavenú podporu a budem sa snažiť im to nejako vrátiť v podobe našlapaných koncertov a dobrej hudby. A určite aby si nedávali „kecať“ do vecí od ľudí , ktorí ničomu nerozumejú. Aby si stáli za svojimi názormi a mali sa radi. Sme tu na tomto svete veľmi krátko , tak načo si ten pobyt znepríjemňovať nejakými bezduchými a primitívnymi vecami.

Lucia Sluková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM