Lenka Merava Rôzne

Jozef Drga: "Čo môžeš urobiť dnes neodkladaj na zajtra"

Jozef Drga je slobodný Trenčiansky astronóm, ktorý je učiteľom na vysokej škole v Žiline. Riadi sa heslom: "Čo môžeš urobiť dnes neodkladaj na zajtra." Má rád turistiku, bicyklovanie, beletriu, dianie v spoločnosti, vedu, techniku. Jeho sno

1.Ako ste sa dostali k astronómii? V čom Vás oslovila? O astronómiu som sa začal zaujímať už v detstve. Všetci sme vytvorení z hviezdneho prachu. Atómy ktoré nás tvoria boli vytvorene vo vnútri hviezd a pri gigantických hviezdnych výbuchoch zvaných supernovy. ** 2. Prečo ste sa pre ňu rozhodli?** Astronómia a fyzika je“ kráľovská veda“. Popisuje zrodenie vesmíru a jeho stavbu a fungovanie a je prvopočiatkom všetkých prírodných vied.

3. Môžete opísať Vaše začiatky(od mala )? ** Ako malý som sa stretol z časopisom kozmos. Odoberala ho mama a ja som ho začal čítavať. Na základnej škole som za začal zúčastňovať astronomickej olympiády a dotiahol som to na druhé miesto v celoslovenskom kole. Po strednej škole som sa prihlásil na štúdium fyziky na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. ** 4. Čomu sa venujete v astronómii? Meteorické roje sú v podstate prírodné ohňostroje. Podarilo sa mi v Trenčíne založiť pozorovaciu skupinu ktorá sa venuje pozorovaniu meteorov. Tieto pozorovania vyhodnocujem a posielam ich do centier v Belgicku, resp. v Holandsku, prípadne ich publikujeme vo vedeckých časopisoch. Naši pozorovatelia sú zapojení do medzinárodného projektu pod názvom International Meteor Organization. Pozorovateľom sa môže stať každý kto má záujem a o astronómii nemusí vedieť prakticky nič a z jeho pozorovaní môžu byť získané cenné vedecké informácie.

5. Máte v rámci astronómie aj vzdelanie (napríklad zameranie na kozmológiu)? Nie.

6. Aké máte skúsenosti s astronómiou? Absolvoval som prax na observatóriu na skalnatom plese, kde som sa venoval štúdiu chemicky pekuliárnych Ap hviezd. Sú to hviezdy, ktoré majú na povrchu škvrny s veľkým relatívnym zastúpením ťažších chemických prvkov. Tejto téme som sa aj venoval vo svojej diplomovej práci.

7. Do akej miery je dôveryhodná. Objavili ste niečo čo Vás zaskočilo? Čo to bolo? Pochybuje o tom veda? ** Zaujala ma otázka veličiny tzv. magnetického náboja. Viaceré teórie ho predpovedajú, napr. aj modely veľkého tresku a napriek tomu je zrejme mimo naše súčasných možností ho definitívne dokázať. Mal by sa vyskytovať hojne a pritom sú výsledky rozporuplné. Jeho objav by mal významné dôsledky vo vede. Viedol by k úprave teórie elektromagnetizmu a pri získaní vo väčšom množstve by mohol spôsobiť revolúciu aj v technike. ** 8. Čo si myslíte o energii, a do akej miery funguje gravitácia? Ako podľa Vás funguje? Stretli ste sa s niečím nezvyčajným? Ako je to s nanotechnológiou, bola už predtým? Mimozemské civilizácie?

(Energia je nejaký abstraktný integrál, lepší popis neviem.). Čo sa týka gravitácie v súčasnosti je problém s nájdením tzv. kvantovej teórie gravitácie. Gravitácia je tu popísaná ako výmena elementárnych častíc, gravitónov. Vieme, aké vlastnosti by gravitón mal približne mať, ale detailne ho opísať zatiaľ nevieme. Kvantovú teóriu gravitácie potrebujeme napr. na popis procesov v čiernych dierach. Tieto procesy však nemôžeme sledovať experimentálne. Je to začarovaný kruh. Neverím v to, že v minulosti bola technická civilizácia na podobnej alebo lepšej úrovni ako je teraz. Čo sa týka mimozemských civilizácii, je možné všetko. Život sa môže vyvíjať všade. Nedávno prebehla médiami správa, že na Saturnovom mesiaci Titan môžu existovať organizmy, ktoré „pijú“ čpavok, živia sa acetylénom a dýchajú vodík. Som však vo všeobecnosti skeptik, čo sa tohto týka.

9. Dá sa zmeniť tak ako gravitácia a príťažlivosť myslenie ľudí alebo ovplyvniť? To závisí asi od každého človeka individuálne. Vo všeobecnosti však možno povedať, že kde je vôľa tam je i cesta.

10.Poznáte poznatky Ericha von Dänikana, čo si o tom myslíte, sú tie veci možné? Erich von Däniken podľa mňa veľmi dobre vie, čo robí. Píše knihy nie preto, že by tomu veril, čo píše, ale preto, že sa dobre predávajú. Napr. v jednej jeho knihe som sa dočítal, že nejaký indiánsky kmeň v Južnej Amerike mal vo svojej nejakej stavbe zašifrovanú zemepisnú dĺžku. Ako mohli tí Indiáni pred tisíckami rokov vedieť, kde budeme mať nultý poludník?

11. Ako v skutočnosti funguje vesmír- môžete opísať podľa Vašich poznatkov? Toto je skôr otázka pre filozofov alebo teológov. Existuje jeden princíp, ktorý nazývame antropický. Tvrdí, že vlastnosti vesmíru sú také, že v ňom mohol, prípadne aj musel vzniknúť inteligentný pozorovateľ. Niektorí za tým vidia Boha, iní šťastnú zhodu okolností. Vesmírov by mohlo byť nekonečne veľa. V niektorých by bol život možný, v iných nie.

**12. Ako vznikol veľký tresk a z čoho, nahromadením energie, ako? ** Ide tu predpokladám o energiu. Kto odpovie na tuto otázku presne, určite dostane Nobelovu cenu?

13. Chodievate pozorovať zatmenie slnka, alebo škvrny na ňom? V čom je to zaujímavé? Bol som na pozorovaní zatmenia slnka v auguste 1999 v Maďarsku aj párkrát som pozoroval čiastočné zatmenie u nás na Slovensku. Najväčší dojem na mňa urobilo úplne zatmenie v roku 1999, vidieť polnoc na pravé poludnie, počuť ako vtáci stíchnu. Na oblohe je miesto slnka čierna guľa obklopená vlasmi bielej koróny. Urobilo to na mňa obrovský dojem. Nielen na mňa. Po skončení zatmenia začali všetci ľudia okolo spontánne kričať a tlieskať. Škvrny na Slnku som tiež pozoroval, ale nevenujem sa tomu pravidelne. Dá sa z týchto pozorovaní určiť aktivita slnka. Existujú rôzne cykly slnečnej aktivity, pri ktorých sa mení aj počet škvŕn. S väčším počtom škvŕn a tzv. fakulových polí súvisí aj počet a intenzita erupcií. Pri maximách hrozia napríklad vo výnimočných prípadoch aj výpadky elektrických zariadení. Preto sa podľa mojich informácii robia niektoré vojenské zariadenia aj dnes z elektrónok. Na expedície za zatmeniami Slnka do sveta chodí v Trenčíne skôr Dano Sokol.

14.Nie je také sledovanie nebezpečné na zrak pre ľudí? Určite priamy pohľad do Slnka škodí ľudskému oku. Preto sa do slnka treba pozerať s filtrom (napr. zváračské sklo) alebo sa dá slnko pozorovať v projekcii.

15. Na čom pracujete v súčasnosti? Venujem sa skúmaniu magnetických kvapalín. Sú to kvapaliny ktoré majú široké uplatnenie v technike a medicíne, napr. pri liečbe rakoviny. Liečivo sa naviaže na magnetickú kvapalinu a pomocou magnetického poľa sa udržiava na mieste, kde je nádor. Takto agresívne zložky liečiva menej poškodia zdravé tkanivo. Tiež sa venujem štúdiu meteorických rojov. ** 16. Čo je Vaším snom?** Aby bola v Trenčíne plnohodnotná hvezdáreň.

17. Podarilo sa Vám aj niečo objaviť? Zatiaľ nič významné, to je skôr otázka do budúcnosti.

**18. Ak by ste mohli, čo by ste vo svojom živote zmenili? ** Asi by som chcel bývať niekde na dedine.

19.Ak by ste neboli astronómom čím by ste boli? Pravdepodobne správcom počítačovej siete.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM