Rôzne

K Zemi sa priblížila vesmírna veľryba a poriadne zaskočila astronómov

Brazílski astronómovia spozorovali veľký asteroid nebezpečne blízko Zeme. Na rad prišli najrôznejšie myšlienky. Máme sa báť?

V roku 2013 explodoval nad ruským mestom Čeľabinsk asteroid, ktorý poškodil domy a porozbíjal okná na príbytkoch približne tisícke ľudí. 27. augusta 2016 sa k našej planéte na zhruba osemdesiat tisíc kilometrov, čo je menej ako štvrtina vzdialenosti medzi Zemou a Marsom, priblížilo podobné teleso. Rozdiel je len vtom, že jeho veľkosť bola výrazne väčšia. Vedci hovoria, že táto vesmírna skala váži zhruba 200 ton.

Obzvlášť zaujímavým je to, že ju nikto na Zemi včas nespozoroval, ak by sa totiž dostala tak blízko, že by ju gravitačné pole našej planéty „stiahlo“ k sebe, pri zapojení istej dávky fantázie sa, že by na rad mohla prísť katastrofa spojená s obeťami na životoch.

Toto všetko za predpokladu, že by teleso nestratilo preletom cez atmosféru na váhe i veľkosti, čo je vysoko nepravdepodobné. Aj tak si ale predstavme, že by na nás z oblohy spadol vráskavec obrovský, na svete najväčší žijúci tvor, ktorý dosahuje dĺžku 30 metrov a váži 180 ton.

PREČÍTAJTE SI: Ukazuje vesmírna záhada na mimozemšťanov? Astronómovia si lámu hlavy

Vesmírne telesá väčšinou populáciu neohrozujú

Vo všeobecnosti platí, že veľká väčšina vesmírnych telies, ktoré sa priblížia k Zemi, nie sú pre ľudskú populáciu nebezpečné. Len pre porovnanie, to, ktoré vyhubilo dinosaurov malo na šírku priemer jeden kilometer a teda veľkosť, pri ktorej vedci predpokladajú, že by spôsobila zánik ľudstva. Skala, ktorá začiatkom 20. storočia spadla na Sibíri bola široká 60 až 190 metrov a za následok mala spálenie rozsiahlej časti lesa na rozlohe vyše tisíca štvorcových kilometrov.

Vedci z brazílskeho observatória Sonear hovoria, že šírka asteroidu, ktorý dostal názov 2016 QA2, bola medzi 22 a 55 metrami, do gravitačného poľa Zeme sa ale nedostala. Predpokladá sa, že teleso putuje po eliptickej dráhe okolo slnka a jedno takéto kolo „urobí“ raz za približne 350 dní.

PREČÍTAJTE SI: Zistenie, ktoré veľa vysvetľuje. Mimozemšťania umierajú mladí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM