Lenka Merava Rôzne

Kandidát na primátora Jaroslav Oláh

Rozhovor s Jaroslavom Olahom Čo ste doteraz urobili pre Trenčín a Trenčanov? V Trenčíne žijem 47 rokov. Celý môj môj život je spojený s mestom. Patrím medzi ľudí, ktorí prichádzajú o občiansky život v Trenčíne.

Prešiel som množstvom zamestnaní. Založil som viacero organizácií. Jednou z dôležitých je Trenčianska komunitná nadácia, tam som bol aj prvým správcom. Vždy ma zaujímalo, aby sa ľudia mohli v meste sebarealizovať, počnúc pracovnými možnosťami, ktoré sú ľudia schopní vo svojej profesii robiť. Aby sa mohli realizovať v športových , kultúrnych obyčajných ľudských aktivitách pri domoch, na sídliskách. Trenčianska nadácia úspešne vznikla a dodnes funguje. Cieľ pre ktorý mala vzniknúť bolo podporovanie občianskej a ľudskej aktivity. V Rotary klube som bol tiež jedným z prvých zakladateľov. Robil som aj prezidenta, každý rok je tam niekto iný. Robíme výmenné pobyty zahraničných študentov, našich trenčianskych študentov. Vždy som stál na strane občanov, keď išli zbúrať Masaryčky v Trenčíne. Bolo tam asi 80 ľudí, ktorí vykonávali svoju živnosť, obchodovali, opravovali, vyrábali, dostali trojmesačné výpovedné lehoty a bezohľadne ich vyhodili. Týchto ľudí sme zachránili. Mojou doménou je chrániť čo tu je zdravé, funkčné a stáť pri ľuďoch. Stál som pri začiatkoch Trenčianskych hradných slávností, keď tam chodilo niekoľko ľudí a nechceli dať č ani korunu. Pomáhal som im, aby sa to mohlo realizovať. Robili sme občerstvenia, ktoré boli v tej dobe stratové. Stál som vždy pri začiatkoch Goonies girls. Vozili sme ich, pomáhali sme im ako sa dalo. Bol som šoférom, chodil som s nimi na súťaže. Na sídlisku Juh sme robili prvé medzinárodné dni detí. Robili sme prvé lavičky a doteraz slúžia 20 rokov na Juhu. Nikto iný tam ďalšie nespravil. Spravili sme počas troch rokov najväčšie Silvestre na tržnici na Juhu. Bol tam najväčší ohňostroj v Trenčíne. Robili sme to na kolene, z vlastnej vôle. Ťahal som to ako organizátor. Dostal som dôveru od mesta a ľudia boli ochotní pomáhať.

Prečo kandidujete? Keby som bol spokojný s tým, ako to tu funguje, tak by som nekandidoval. Všetci sa snažia ťahať do nášho priestoru zahraničný kapitál. Podstatné je podporiť tie subjekty, ktoré sú doma a vnútorne fungujú. Sú to domáci šikovní, múdri ľudia, ktorí majú svoje schopnosti. Naše mesto nevytvára možnosti domácim a potláča sa vnútorná sila mesta. Aj vzhľadom na historické hodnoty mesta. Je úžasné, čo tu máme a nevieme to využiť. Nie sú tu vytvorené podmienky pre domáceho trenčianskeho občana a uprednostní cudzí občan.

Čo môžu čakať Trenčania od vás ak by vás zvolili za primátora? Najdôležitejší sú pre mňa ľudia, ktorí majú mať pocit, že sú tu doma. Samospráva je ich. Jedno z toho je tvoriť systém od občana cez výbory mestských častí, ktoré musia fungovať a primátor musí byť človek známy a dostupný nie ako teraz.

Váš program kampane. Ľudia pokladajú za hlavné most. Most je veľmi dôležitý v rámci dopravy, prechodnosti mesta . To je jedna prioritná vec, lenže toto nie je majetok mesta. Chcel by som, aby sa tomu venovali kompetentní z ministerstva dopravy, je to na ich starosti. Hovorím, musíme sa o veci starať ako v domácnosti, vo firmách, tak isto sa musíme starať o mesto. Môj cieľ je v prvom rade starať sa o mesto a občanov, ktorí tu žijú a to nielen v dobe pred voľbami, ale počas celého volebného obdobia, ale počas celej doby, neustále a nonstop.

Domáhame sa donekonečna chodníkov, ciest, osvetlení, kanalizácií a roky rokúce sa nič nehýbe. Získať na opravu financie je jedna prvoradá vec, zistiť v akom stave je mesto. Počúvam, že mesto je jedno z naj zadlženejších na Slovensku. To je téma, ktorú treba veľmi dôsledne a zodpovedne prejsť, odhaliť a spraviť audit na celý finančný rozpočet mesta, na doterajšiu činnosť mesta a z toho sa dá vychádzať. Nemôžem si dovoliť vyhadzovať peniaze na nezmysly. Nebudem nakupovať drahé autá, ako sa v Trenčíne mnohé veci kupuj. Nestačím sa diviť, veď normálny hospodár by mnohé veci Nemohol spraviť ako to robia oni. Zo skúseností života, ako zvládam úlohy ako rodič, alebo živnostník, musím vedieť všetky svoje problémy, ktoré mi vstupujú do života zvládať. Niekedy ide o zabezpečenie opráv, údržby, pre mňa je to isté, aj o mesto sa treba starať. Budem vychádzať z reálnych možností mesta. Veľa vecí sa musí odstrániť. Tie, ktoré si nemôžeme dovoliť. Nemôžeme mať plazmový televízor, keď nám tečie cez strechu. Musia sa stanoviť priority. Musí to byť s ohľadom na štatút mesta.

Kampaň, aká bude a koľko sa do nej chystáte vložiť? Trenčín ako s občanmi, ktorí tu žijú ma svoju minulosť, niečo dosiahol a mám svoje vlastné predstavy o živote. Jednu z priorít je presadzovanie občianskeho života a občianskych princípov, ktoré hovoria o tom, že primátor mesta by mal byť občan Trenčína. Mal by to byť občan známy. Človek, ktorý niečo vykonal , je za ním kus práce, ľudia ho poznajú v pozitívnom svetle. Nebudem robiť kampaň štandardného typu, že budem ľuďom rozdávať pukance alebo variť guláše, pre mňa sú kampaňou vzťahy s ľuďmi , ktoré mám v meste založené na priateľstve, dobrých vzťahoch, na dôvere, na zodpovednosti a môžeme si veriť. Nepotrebujem bilbordy, stačí mi urobiť niekoľko vecí , ktoré dajú dostatočne najavo, že idem kandidovať . Snáď ma vyjde do tisíc eur a to si budem platiť zo svojho.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM