Lenka Merava Kultúra

Koncert mesiac vypredaný

V bývalom Dome Armády sa 23. novembra uskutočnil koncert skupiny Cigánsky Diablli. Predstavil sa aj hosť z Talianska, spevák Guglielmo Callegari, ktorý zaspieval tri piesne. V tejto zostave hrali spolu prvýkrát ako spomínal Jozef Farkaš pred koncert

Okrem neho zahrali viacero skladieb z ich posledného CD albumu Adagio & Furioso, ktoré vydali v Českej republike pred dvomi mesiacmi. „Je to pre nás veľký úspech, lebo vyšlo v Čechách. Zamerali sme na témy z klasickej hudby od baroka cez klasicizmus, romantizmus až po 20-te storočie s prvkami etna, ľahkého džezu a cigánskej hudby,“ povedal Jozef Farkaš. Na záver pripomenuli príchod Vianoc piesňou Tichá noc, ktorú zaspieval Guglielmo Callegari v talianskej verzii. Na Slovensku ako spevák bol po prvýkrát. „Slovensko je nádherná krajina. Je pre mňa nová a chcem ju spoznať. Rád sa sem opäť vrátim, povedal hosť večera. Ďalší koncert Cigánsky Diablli odohrajú 8. decembra v Bratislave.

Rozhovor s Jozefom Farkašom

Kde ste koncertovali?

Koncertujeme celý mesiac. Pobehali sme celé Slovensko, mali sme koncerty v Prahe, so žilinskou filharmóniou, odskočili sme si do Mníchova, do Rakúska kde sme, hrali k 200-mu výročiu Franca Litza v Reidingu … .

** Boli ste v Shangaji, aké je tam publikum?**

V Číne sme už koncertovali predtým, v Pekingu. Ázijské publikum, konkrétne v Číne, inak reaguje. Sú zdržanlivejší, ale v Pekingu reagovali veľmi dobre. Shanghaj je svetové mesto, je to brána do Ázie. Ľudia tu reagovali ako na Slovensku. Koncerty boli vypredané a mali sme taký úspech, že nás pozvali na budúci rok na mesačné turné. Boli sme prekvapení. Obrovský štát, obrovské množstvo ľudí. Všade sú iní. V Shangaji sú svetoví . Reagovali fantasticky, boli sme z toho uchvátení.

V čom sú iní ako na Slovensku?

Keď sa povie Čína, predstavíme si niečo zaostalé , ale Shangaj to je 22. storočie. Hovorí sa, že v New Yorku môžete mať na ceste, na chodníku sto dolárov a vy idete ďalej, lebo stále pozeráte na mrakodrapy. Tu môžete mať aj tisíc dolárov. Mesto je úžasne vystavané. Má kultúru, divadlá, filharmónie. Dostali sme aj ponuku spolupracovať s miestnou Shangajskou filharmóniou. Úžasné je, že u nich všetko funguje. Ľudia sú pokojní, podnikaví, milí. Iné je len to, že sú od nás vzdialení desať tisíc kilometrov, ale inak reagujú podobne ako keby sme boli v Bratislave, Trenčíne, Košiciach.

** Repertoár**

Striedame ho. Okrem nášho stabilného klasického programu, kde je záber od cigánskej hudby robíme viac projektov, tento náš sólový. Robíme projekty so symfonickými orchestrami. To sa uchytilo aj vo svete. Nedávno sme dostali ponuky s pražskou a plzenskou filharmóniou, ale úžasnou ponukou je spolupráca s Torontskou s filharmóniou. Spolupracovali sme s českou, perzskou, bratislavskou… .To je symfonická hudba, kde nás sprevádzajú , robíme koncerty s inštrumenta­listami, spevákmi, našimi českými, svetovými, potom klasický Adagio & Furioso.

Stalo sa vám niečo nezvyčajné na koncertoch?

Stalo sa viackrát. Bolo to nepríjemné. Robili sme projekt do Španielska a počas koncertu vo Švajčiarsku nám zomrel divák. Bol to mladý človek, ktorý bol úplne z toho unesený a z vypätia počas predstavenia zomrel, podobne sa stalo aj v Mexiku, kde sme mali sólový koncert a ešte raz v Nemecku. To bolo smutné. Organizátori hovorili, že ľudia, ktorí boli na koncerte boli rôzne postihnutí, a boli šťastní.
Teší nás, že naša hudba je všade prijímaná. Je jedno či robíme koncert v Nemecku, Španielsku, Estónsku alebo Južnej Kórey. Ľudia veľmi dobre reagujú. Pripisujeme to tomu, že sme zmenili repertoár. Vychádzame z klasiky, ale je tu cítiť aj ľudovku a všetky žánre. Obyvateľstvo je vyspelejšie. Dokonca dokážeme hudbou osloviť aj menšie dediny. Je to vypredané.

Aký je Váš vzťah k Trenčínu?

Trenčín máme veľmi radi. Chodili sme veľmi často, ako kolegovia, vojaci. Trenčín bol mestom módy, neviem ako je to teraz. Ako kapela sme si tu dávali šiť smokingy. Teraz a sme tu jeden až dva razy do roka.

ciganski diabli
29
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM