Lenka Merava Kultúra

Koncert skupiny Desmod v Banskej Bystrici

V Ministry of Fun v Banskej Bystrici sa 13.novembra uskutočnil jeden zo šnúry koncertov skupiny Desmod a Nazareth .

Ako prvá vystúpila slávna škótska legenda – skupina Nazareth . Na svoje si prišla najmä staršia generácia , ktorá si pri piesňach Dream on , Love hurts a iných zaspomínala na svoje „mládí“. Po famóznom vystúpení Nazarethu nasledovala skupina Desmod , ktorá dostala do varu mladšiu generáciu . Odzneli piesne Zhorí všetko čo mám , Vyrobená pre mňa, Som na tebe závislý a iné . Ako prídavok nesmela chýbať pieseň s názvom Lavíny. Oba koncerty boli sprevádzané dokonalou laserovou show dotvárajúcou úžasnú atmosféru. ** Rozhovor s lídrom kapely Desmod Máriom „Kuly“ Kollárom**

Začiatky kapely. Skupinu Desmod založili úplne iní ľudia a my sme sa tam postupne dostávali, pretože niekoho to prestalo baviť , niekto sa oženil a žena mu zakázala hrať v kapele atď… Hráme spolu už dlhé roky. Ako k nám prišiel posledný gitarista s basgitaristom.

Z čoho vznikol názov skupiny DESMOD? Desmod je netopier, z latinčiny červený . Chalanom, ktorí kapelu zakladali sa to ľúbilo, tak preto DESMOD.

Prečo turné práve s Nazarethom? V skutočnosti to bolo tak, že prišiel promotér, ktorý má na starosti koncerty skupiny Nazareth na Slovensku . Povedal, že by bolo dobré spojiť ich so slovenskom kapelou, aby naň prišla aj staršia generácia a na Desmod mladšia . Poslali sme Nazarethu CD-čká .Vypočuli si ich, schválili ich a urobili sme spoločné turné . Jedinou ich podmienkou bolo hrať na koncerte ako prví.

**RedFace? ** Hrávame koncerty tak , že máme nahrané zvuky, ktoré by sme nezvládli zahrať a púštame ich cez sampler. Na túto šnúru koncertov sme chceli, aby to hral niekto naživo. Povedali sme si, že zoženieme klávesáka. Bol nám ponúknutý od Adama Ďuricu RedFace. Kamarát zo štúdia Sanchez povedal , že je to veľmi dobrý chalanisko , mladý , učenlivý… .

Mestá, kde vystupujete … Vystupujeme v šiestich mestách. Máme za sebou koncerty v Nitre , Michalovciach , Košiciach , teraz Banská Bystrica a ešte nás čaká Martin a Bratislava.

Texty piesní. V textoch je spomenuté to , čo vyplýva zo života. Keď mám zážitok, napíšem ho na papier… Robím si sylaby, poznámky , osnovy .Keď ma niečo napadne, využijem to pri tvorbe textov.

Piesne, ktoré ľudia milujú … Väčšinou to bývajú skladby, ktoré by sme ako kapela už nemuseli hrať . Je to ako keď ideš na koncert obľúbenej kapely a nezahrali by známu pesničku. Nechápala by si, prečo ju nezahrali. Všetci ju poznajú , milujú … Medzi najobľúbenejšie patria skladby: Aby bolo jasné , Zober ma domov.

Festival verzus vaše koncerty. Náš koncert je náš koncert, pretože naň prídu ľudia, ktorí nás chcú vidieť . Na festival prídu ľudia, ktorí si chcú vypočuť aj iné kapely ako sme my. Náš koncert je o inej atmosfére . Ale pozor ! Na festivaloch sa to vie zvrtnúť , zvrhnúť do super nálady. ** Zážitok, na ktorý nezabudneš.** Pre nás sú zážitky, keď si môžeme zahrať so svetoznámymi hviezdami . Na jednom pódiu sme hrali s My Chemical Romance , s Eltonom Johnom , s Motorheadom a inými kapelami.

Kapela, s ktorou by ste si radi zahrali? ** Tých je veľmi veľa. Máme nesplnené sny. Momentálne je moja srdcovka Papa Roach a Green Day . Neviem, či sa nám to niekedy podarí. ** Trapas? Trapasov je veľa. Napríklad nám odišla aparatúra , technické problémy. Spomínam si, že raz gitaristovi spadli nohavice na pódiu a mali sme pád z pódia.

Členovia kapely … Všetkým nám záleží na tom, aby všetko dobre dopadlo. Každý z nás je iný, najmä povahovo sme rozdielni. Hľadáme kompromis. Jeden je domased , ďalší žúrkar, rodinný typ …

Lucia Sluková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM