Lenka Merava Kultúra

Kreslený humor v Mestskej veži

Vladimír Pavlík, ktorý sa kreslenému humoru venuje od študentských čias, bude spríjemňovať svojou výstavou návštevtevníkom prehliadku Mestskej veže do 15. septembra.

Vladimír Pavlík sa kresleniu do časopisov venuje od študentských čias od roku 1973. Maľoval pre Smenu na nedeľu, pre časopis Kamarát, Zorničku, Pravda a ďalších. Nekreslí však len na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Tu berú humor trošku inak ako u nás. Tam je chápaný ako rovnocenné umenie k ostatným žánrom. Humor má inú hodnotu,“ hovorí autor. V súčasnosti kreslí pre Irán, Turecko, Brazíliu.

Humor je podľa neho už všade rozšírený a tvrdí, že je to ďalší jazyk, kde sa netreba učiť slová. "Humoru rozumie Japonec, Číňan. Musí byť, ale správne nakreslený. Zúčastnil sa aj viacerých zahraničných súťaží a získal mnoho ocenení. Medzi nimi bronzovú medailu v Japonsku, ktorú si zo všetkých ocenení najviac váži, pretože sa tam zúčastnilo 2000 autorov. Okrem nej získal striebornú medailu v Taliansku a viacero čestných uznaní.

Námety čerpá z bežného života. Pozoruje ľudí sleduje udalosti,ktoré sa dejú okolo neho. V súčasnosti robí obrazy na plátnach vo veľkosti meter krát meter,ktoré majú humornú myšlienku, ide o maľovaný humor. Jeho životným krédom je : „Každý deň, nakresliť aspoň jednu kresbu.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM