Správy Samospráva

Mesto Trenčín má záujem o kúpu nájomných bytov: Pozrite, za akých podmienok

Mesto Trenčín chce za istých podmienok investovať do kúpy nájomných bytov. Už v tomto čase, podľa radnice, eviduje okolo 120 žiadostí na nové bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Trenčín má záujem o kúpu nájomných bytov: Pozrite, za akých podmienok
Zdroj: TASR

Mesto Trenčín chce kúpiť 26 nájomných bytov v polyfunkčnom dome na Veľkomoravskej ulici v Trenčíne. Investičný zámer na kúpu bytov s rovnakým počtom parkovacích mieste schválilo v utorok (27. 2.) na mimoriadnom zasadnutí trenčianske mestské zastupiteľstvo.

Ako informoval viceprimátor Trenčína Ján Forgáč, podmienkou kúpy bytov je získanie takmer 1,2 milióna eur z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie z Ministerstva dopravy a výstavby SR. „Ak nebudeme úspešní, nebudeme byty kupovať,“ skonštatoval Forgáč.

Súčasťou polyfunkčného domu v obytnom súbore Condominium Eurozeta Trenčín na Veľkomoravskej ulici je 16 jednoizbových a desať dvojizbových bytov s priemernou podlahovou plochou 51,27 metra štvorcového. Úver zo ŠFR bude mesto splácať z nájomného.

Podľa predsedu finančnej komisie pri mestskom zastupiteľstve v Trenčíne Petra Hoštáka, výšku nájmu stanoví mesto. „Zákon nám stanovuje strop – päť percent z obstarávacej ceny. Myslím si, že do úvahy by sme mali zobrať to, že máme aj dotáciu, takže ten výpočet by mal byť ešte výhodnejší pre obyvateľov. Snaha mesta bude pýtať od ľudí len toľko, koľko to bude stáť mesto,“ priblížil Hošták.

V Trenčíne evidujú okolo 120 žiadostí o nájomné byty, sociálna komisia vyhodnotí žiadosti a do užšieho výberu sa dostanú iba oprávnení žiadatelia o nájomný byt. Jednou z podmienok je minimálne limitovaný mesačný príjem domácnosti do trojnásobku životného minima. V prípade väčšieho počtu oprávnených žiadateľov, ako je počet bytov, sa budú nájomcovia žrebovať.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM