Marek Vatraľ Rôzne Správy

Mišo (34) z Trenčína o lietaním s dronmi: Mnohí ani netušia, čo všetko treba mať vybavené

Letecké snímkovanie a zhotovovanie videí pomocou dronov je súčasný fenomén, ktorý začína čoraz častejšie zaujímať predovšetkým mladých ľudí. O tejto nevšednej záľube sme sa zhovárali s Trenčanom Michalom Haulíkom, ktorý sa dronom venuje profesionálne.

Ilustračný obrázok k článku Mišo (34) z Trenčína o lietaním s dronmi: Mnohí ani netušia, čo všetko treba mať vybavené
Foto: Michal Haulík

Fotografovaním a nakrúcaním videí z vtáčej perspektívy sa zaoberá päť rokov. V dobe, keď začínal, sa ešte jednalo o úplne nový pohľad na skutočnosť. V súčasnosti sa svojmu koníčku venuje aj na profesionálnej úrovni. Dokazujú to aj projekty, na ktorých bude v tomto roku spolupracovať.

Čo všetko je potrebné z hľadiska legislatívy k tomu, aby niekto mohol vykonávať letecké snímkovanie?

Pokiaľ by to malo byť úplne správne, tak konkrétny užívateľ by mal mať povolenie na vykonávanie leteckých prác bezpilotných prostriedkov, čiže dronov, ktoré vydáva podľa §44 ods. 2 leteckého zákona Dopravný úrad. Po ďalšie je potrebný samotný dron s kamerou. Prípadný užívateľ dronu by mal poznať základné princípy fungovania leteckej dopravy. Pokiaľ by sa jednalo o komerčnú bázu, tak po tom do toho spadá ďaleko viac vecí.

Čo máš na mysli pod komerčným užívaním dronu?

Na to sú potrebné povolenia od Ministerstva obrany. Ďalej je to povolenie na letecké práce, prehľad v prevádzkových príručkách, poistenie dronu atď. Pod komerčným užívaním dronu rozumiem jeho využitie na obchodné a marketingové účely, ktorých prioritou je predovšetkým dosiahnutie zisku.

Ako dlho trvá vybavenie všetkých potrebných povolení?

Ja osobne som to vybavoval skoro jeden celý rok, hoci to vtedy pre mňa nebola až taká priorita. Aj preto pripúšťam, že možno sa to niekomu môže podariť aj skôr. Už len samotná príprava prevádzkovej príručky zaberie veľmi veľa času.

To je ale dosť dlhá doba, nemyslíš?

Čo sa dronov týka, myslím si, že máme najtvrdšiu legislatívu na svete. V Amerike stačí mať svoj dron zaregistrovaný v leteckej databáze. Ak by sa náhodou niečo stalo, ako osoba za to zodpovedáš v plnej miere ty sám. Dalo by sa povedať, že na podobnom princípe funguje veľa krajín.

Čo sa teba týka, venuješ sa týmto aktivitám najmä preto, že ťa to baví?

Áno, ja mám na to všetky potrebné papiere, takže svoje služby viem aj predať, ale viem ich aj poskytnúť tretím stranám. V podstate mám na to kompletné licencie vrátane poistenia vo výške jeden milión eur.

Foto: Michal Haulík

V súčasnosti je letecké snímkovanie pomocou dronov veľmi obľúbené najmä u mladých ľudí, hoci mnohí z nich na to ani nemajú potrebné povolenia. Môžeme v takomto prípade hovoriť aj o potenciálnom nebezpečí pre verejnosť?

Áno, môžeme. Pokiaľ bude dotyčná osoba pomocou dronu lietať kde chce, to znamená aj nad ľuďmi, môže ich ohrozovať. V inom prípade môže lietať na zakázanom území v podobe vojenských alebo strategických objektov. Výnimkou nie sú v tomto prípade ani letecké územia, kde taktiež môže spôsobiť nejaký problém.

Mnohí zhotovujú letecké snímky aj na letných hudobných festivaloch. Je to dovolené?

Áno, je to dovolené, ale drony nesmú lietať priamo nad ľuďmi. V ich okolí to je v pohode.

Stretávaš občas mladých nezodpovedných užívateľov dronov?

Áno, dalo by sa povedať, že pravidelne. Naposledy to bolo na Trenčianskom robotickom dni.

Všimol som si, že drony dnes vlastní aj mládež, ktorá ešte ani nechodí na strednú školu. Mnoho detí tam malo aj profesionálne drony, hoci vôbec netušia, čo všetko by mali mať vybavené a ani to, kde môžu a kde nemôžu lietať.

Zistil som to až vtedy, keď sa ma na to začali pýtať. Dron mal na spomínanej akcii každý druhý návštevník. Mnohí z nich nerešpektovali ani základné informácie o bezpečnom užívaní toho ktorého dronu, ktoré sú už neodmysliteľnou súčasťou balení pri kúpe uvedeného produktu.

Na akom princípe sa zhotovujú letecké snímky?

Pilot disponuje nielen dronom, ale aj diaľkovým ovládaním. Môžu s nimi narábať aj kopilot a kameraman. Túto techniku využívajú najmä profesionáli, pričom jeden ovláda dron a druhý kameru. Samotný dron sa potom riadi na diaľku.

Kde všade vo svete si okrem Slovenska letecké snímky realizoval?

V Chorvátsku, Poľsku, Maďarsku, Česku… V spomínanom Chorvátsku som napríklad spolupracoval s jednou turistickou agentúrou v Zadare, ktorá si objednala nejaké fotografie a videá pre využitie istej aplikácie.

Zažil si pri ovládaní dronu nejakú kuriozitu?

Zopárkrát mi na Slovensku padol pri vykonávaní snímok dron z oblohy, ale maximálne sa zachytil o lampu, takže nikdy sa nič vážne nestalo.

Foto: Michal Haulík

Aký fotozáber, prípadne video považuješ za svoj najobľúbenejší a najkrajší zároveň a v ktorej z vymenovaných krajín sa ti ho podarilo zrealizovať?

Najkrajšie zábery pochádzajú z Trenčína. Tu som doma a toto okolie vrátane nášho hradu je pre mňa unikátne. Inak disponujem tisíckami záberov, takže z toho množstva by sa mi ťažko vyberalo.

Ako reagujú Trenčania na tvoju prácu s dronmi?

S reakciami sa stretávam pravidelne. Ľudia ma poznajú aj prostredníctvom kampaní z Facebooku, mnohí sa občas pristavia, takže ich reakcie sú pozitívne.

Na akých projektoch sa chystáš pracovať v priebehu tohto roka?

Ak to vyjde, v apríly odštartujeme nový projekt „Slovensko 360“, ktorého cieľom je zmapovať virtuálne panorámy miest a obcí z celého Slovenska. Časom by mali pribúdať aj ďalšie miesta.

V podstate pôjde o akúsi virtuálnu prehliadku, ktorá bude mať nekomerčný charakter a zároveň bude verejne dostupná.

Kto chce, môže si pozrieť panorámu svojho mesta z výšky. Virtuálne snímky budú zhotovené z veľkých kvalitných gigapixelových fotografií. Na jednu panorámu sa využije približne sto fotografií. Z uvedeného vyplýva, že sa tam nájdu aj veľmi zaujímavé detaily. V júni sa ešte v Trenčíne uskutoční svetový pohár v pretekoch športových dronov, takže každý, koho to zaujíma, je srdečne vítaný.

Ak sa chcete o Mišovej práci dozvedieť viac, kliknite tu: http://fotozdronu.sk/ alebo tu: https://www.facebook.com/airviewmizu/

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Video: Michal Haulík / Zdroj: YouTube.com
Video: Michal Haulík / Zdroj: YouTube.com
Video: Michal Haulík / Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM