Webnoviny - Rôzne

Mladí konzumujú menej drog, ale viac pijú

Na Slovensku je približne päť percent stredoškolákov a žiakov základných škôl, ktorí už niekedy vyskúšali syntetické drogy.

Spotreba drog u mladých ľudí do 19 rokov za ostatné roky klesla.

„Kým však začneme jasať, treba vidieť, že tento pokles je minimálny,“ povedal v utorok národný drogový koordinátor Alojz Nociar pri predstavovaní výsledkov Európskej výročnej správy za rok 2010 o stave drogovej problematiky v Európe. Nociar priznáva, že príčiny poklesu je ťažké pomenovať, predbežne možno povedať, že Slovensko nasleduje trend väčšiny krajín EÚ. Percento stredoškolákov, ktorí mali skúsenosť s drogami, podľa prieskumu ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs, Európsky školský výskumný projekt o alkohole a ďalších drogách) medzi rokmi 2007 a 2011 kleslo.

**Marihuana sa fajči menej ** V roku 2011 prieskumníci zaznamenali 43,4 percenta mladých, ktorí už niekedy ochutnali marihuanu (pokles zo 44,2 percenta z roku 2007). Na otázku, či počas ostatných 30 dní fajčilo marihuanu, odpovedalo kladne 12,5 percenta stredoškolákov, kým pred štyrmi rokmi to bolo 13,3 percenta. Klesol tiež počet žiakov stredných škôl, ktorí už niekedy skúsili extázu (zo 7,6 percenta na 6,2 percenta). Naopak, stúpol počet stredoškolákov, ktorí vyskúšali heroín, kokaín či LSD. Pri heroíne stúplo percento z 1,7 na 2,0, pri kokaíne z 2,6 na 3,4 a pri LSD z 5,8 na 6,2.

Nociar upozornil, že okrem istého útlmu klasických drog možno v ostatných troch-štyroch rokoch pozorovať objavovanie sa nových syntetických omamných látok, u nás predovšetkým v tzv. Crazy shopoch. Podľa Nociara situácia na Slovensku kopíruje trendy v EÚ, keď po dekáde heroínu prišiel nástup syntetických drog, najmä metamfetamínu a extázy.

V praxi to znamená, že na Slovensku je v súčasnosti približne päť percent stredoškolákov a žiakov deviatych tried základných škôl, ktorí už niekedy vyskúšali tieto syntetické drogy. Nociar varuje, že na obzore je ďalšia devastačná droga – syntetický heroín prichádzajúci z Ruska pod slangovým názvom „krokodíl

**Alkohol je v obľube ** Medzi mladými rastú problémy s alkoholom. V roku 2010 mal problémy s pitím takmer každý desiaty študent (9,4 percenta), kým v roku 2006 to nebol ani každý sedemnásty (5,7 percenta). Stúpol tiež počet mladých, na ktorých sa prejavujú znaky ťažkej závislosti. Kým v roku 2006 to boli štyri percentá študentov, v roku 2010 to už bolo 5,7 percenta z nich. Trvalo stúpa tiež počet chlapcov a dievčat, ktorí už boli viackrát podnapití alebo opití. K podnapitosti sa tak priznalo až 81,4 percenta chlapcov, v roku 2006 to bolo 80,1 percenta z nich, ešte výraznejší nárast možno badať u dievčat (zo 75,6 percenta na 78,7 percenta). K opitosti sa v roku 2010 priznalo 55,8 percenta chlapcov (nárast z 51,3 percenta) a 48,9 percenta dievčat (v roku 2006 to bolo 42,1 percenta). Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM