Lenka Merava Rôzne

Na Mariánskom námestí sprístupnili cirkevnú knižnicu

Viac ako 1130 historických knižničných dokumentov s datovaním od konca 17. do začiatku 20. storočia sprístupnili začiatkom decembra v Náukovom centre v rímskokatolíckej farnosti v Trenčíne na Mariánskom námestí pri farskom kostole.

„Z obsahového hľadiska nie sú v knižnici iba diela teologického zamerania, ale aj množstvo dobových dokumentov z histórie, prírodných vied, filozofie, umenia. Rozsahom patrí súbor medzi stredne veľké cirkevné historické knižnice (bežný rozsah býva do 500 historických kníh). Pôvodný stav dokumentov bol pri náleze z fyzického hľadiska veľmi zlý, takže záchrana si vyžiadala veľké úsilie i dlhší čas, a to aj v súvislosti s celkovou rekonštrukciou priestorov,“ informovalo mesto Trenčín na svojej webovej stránke.
„Záchrana historickej knižnice farnosti Trenčín môže slúžiť aj ako vzorový projekt v oblasti kultúrneho dedičstva – od chemickej dezinfekcie po rekonštrukcie priestorov i sprístupnenie – a zároveň i ako príklad dobrej spolupráce cirkvi, samosprávy a štátnej správy. Hlavým realizátorom bola Rímsko-katolícka farnosť Trenčín s odbornou spoluprácou Slovenskej národnej knižnice, s finančnou podporou mesta Trenčín i organizačnou podporou Trenčianskeho samosprávneho kraja prostredníctvom Verejnej knižnice M. Rešetku a Galérie M. A. Bazovského, ako aj dobrovoľníkov,“ uvádza sa na stránke mesta.
Na prehliadke fondu alebo štúdiu dokumentov sa treba vopred telefonicky dohodnúť so správcom – Farským úradom na Mariánskom námestí v Trenčíne.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM