Lenka Merava Kultúra

Na slovenské plátna prinesie po prvý raz oscarový film Lepší svet

Art Film Fest po prvý raz prinesie na slovenské plátna film Lepší svet (Haevnen), ktorý tento rok získal najprestížnejšie svetové ocenenia - Oscara za najlepší zahraničný film a Zlatý glóbus.

Snímku festival premietne v rámci sekcie Európske zákutia. Tá ponúkne silné príbehy, ktoré v poslednom období najviac rezonovali v európskom priestore,infor­movala PR manažérka Zuzana Čižmáriková.
Starý kontinent na 19. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 17. do 25. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, bude svojou čerstvou oscarovou snímkou reprezentovať aj slávna dánska režisérka Susanne Bier. Už predtým mala na konte nomináciu na Oscara. Tentoraz si aj slovenskí diváci pozrú jej príbeh dvoch rodín, ktorých osudy sa náhodne spoja vďaka priateľstvu dvoch dospievajúcich synov. Elias, ktorého otec pracuje ako lekár v Afrike a prežíva práve manželskú krízu, je šikanovaný v škole, a Christian, ktorý sa rozhodne ho brániť, sa do mesta prisťahoval s otcom po nedávnej smrti matky. Film rieši etické otázky pomsty a násilia s ňou spojenými. A to všetko na pozadí skutočných svetových konfliktov.
Aj tento rok najpočetnejšia sekcia na Art Film Feste – Európske zákutia nahliadne do najrôznejších európskych krajín, príbehov, jazykov, tradícií a mentalít. „Náš výber ponúka diela skúsených, uznávaných majstrov, a súčasne upozorňuje na nové mená, očakávané talenty. Je to ideálna symbióza,“ uviedol Peter Nágel, riaditeľ festivalu a zostavovateľ sekcie Európske zákutia, ktorá tento rok premietne ocenené snímky režisérov Petra Mullana, Álexa de la Iglesia, Bélu Tarra, Rajka Grlića, Jerzyho Skolimowského a ponúkne aj nové filmy ďalších slávnych režisérov – Traja Toma Tywkera, Route Irish Kena Loacha či Domov pre Vianoce Benta Hamera. Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM