Webnoviny - Rôzne

Na univerzite v Trenčíne treba trestať individuálne, uviedol Dubček

Kolektívny trest ako ho poznáme z minulosti nič nerieši, na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD) preto treba vyvodiť dôsledky pre konkrétne osoby.

(WEBNOVINY) – Myslí si to Pavol Dubček, lekár a syn známeho politika, ktorého meno nesie názov školy. „To nie je ťažké vypátrať, kto sa na čo podujal a kto spravil, čo nemal,“ povedal pre agentúru SITA Dubček, ktorý sa mal v týchto dňoch stať členom správnej rady na Trenčianskej univerzite.

Podľa neho aj Slovenská lekárska komora sankcionuje lekárov jednotlivo. Je presvedčený, že ľudia, ktorí sa dopustili prehreškov voči zákonu, nesmú na škole ďalej pôsobiť. „Nepatria na akademickú pôdu, a to nielen na tejto Trenčianskej univerzite,“ dodáva Dubček. Minister školstva Ján Mikolaj dnes prezentoval výsledky prvej etapy kontroly na Fakulte sociálno-ekonomických vzťahov TnUAD, kde minimálne traja študenti získali diplomy expresne. Mikolaj konštatoval vážne porušenie zákona v niekoľkých paragrafoch. O odvolávaní rektora univerzity či dekana fakulty však odmietol hovoriť, lebo do autonómnosti škôl vraj zasahovať nemôže.

Pre Dubčeka je zarážajúce, že sa také čosi udialo na akademickej pôde. „My sme si vážili akademických profesorov, lebo nás učili a od nich sme zbierali vedomosti a skúsenosti. Podľa profesorov je hodnotená aj škola a žiaci, ktorí v nej končia,“ zdôrazňuje Dubček. Univerzite v Trenčíne sám sprostredkoval kontakty s viac ako 900-ročnou Bolonskou univerzitou, o to viac ho kauza mrzí. S vedením fakulty by mala podľa neho pravidelne komunikovať študentská rada. Študenti by sa mali do diania na univerzite zapájať aktívnejšie.

Dubček naznačuje, že univerzita pomenovaná po jeho otcovi mala byť pôvodne technickou a inak špecializované fakulty sú novinkou. „Tieto, čo vyrastajú ďalšie fakulty, to nielen táto univerzita zbiera veľké množstvo študentov, ktoré nie sú doménou univerzity, to nie je len na tejto univerzite,“ poznamenal Dubček. Bakalári podľa neho na Slovensku rastú ako huby po daždi. „Rýchlo vyrastajú a ich cieľom je získať titul. Ale naplnia ten svoj titul vedomosťami?“ pýta sa Dubček.

Rektor Trenčianskej univerzity cíti vinu, tituly však neodoberie

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM