Rôzne Správy

Nadšenie trenčianskych Nadšencov pretrváva: Ako hodnotia finále v Zem spieva?

Trenčiansky folklórny súbor sa zaslúžene prebojoval do finále súťaže Zem spieva. Ukázali nám, že folklór sa môže robiť aj úplne inak.

Ilustračný obrázok k článku Nadšenie trenčianskych Nadšencov pretrváva: Ako hodnotia finále v Zem spieva?
5
Galéria
Zdroj: FS Nadšenci

Do druhej série mimoriadne úspešnej šou Zem spieva, ktorú pripravila RTVS, sa prihlásil aj náš folklórny súbor Nadšenci. Spomedzi 63 účinkujúcich, ktorých vybrala odborná porota sa napokon zaslúžene prepojovali medzi finálovú desiatku. Aj napriek tomu, že súťaž nevyhrali, ich osobitý prístup k folklórnym tradíciám si budú diváci ešte dlho pamätať.

Na otázku, akému tipu folklóru sa Nadšenci venujú nám ich člen umeleckého tímu Tomáš Hanáček prezradil, že ide svojsky poňatý folklór. „K nášmu folklóru sa snažíme pristupovať súčasnou formou. Vychádzame síce z tradícií, ale snažíme sa ich spracovávať humornou a modernou formou pri maximálnom poznaní poznaní starého. Ide nám o akýsi prienik medzi minulosťou a budúcnosťou,“ doplnil.

Tomáš Hanáček nám ešte ozrejmil, že folklórny súbor Nadšenci sa inšpiruje predovšetkým pôvodným folklórom, ktorý sa opiera o tradície trenčianskeho regiónu.

Do spomínanej súťaže sa podľa neho rozhodli ako súbor prihlásiť preto, aby ukázali ostatným ľuďom ich chápanie folklóru. Od začiatku to však brali najmä ako výzvu pre ich tanečníkov, spevákov a hudobníkov. „Čo sa týka javiskového prejavu, chceli sme sa posunúť niekam ďalej. Viacmenej išlo o spojenie príjemného s užitočným. Tiež sme chceli vyskúšať niečo nové. My máme radi nové veci,“ ozrejmil Tomáš.

Zdroj: YouTube.com

Hoci to bolo miestami časovo a energeticky náročné, účasť v súťaži podľa neho napokon splnila svoj účel. „Súťaž naše očakávania naplnila, ale to, či my sme naplnili očakávania divákov už nechám na hodnotenie iných,“ vysvetli.

Aj keď ich vystúpenia od samého začiatku vzbudzovali rôzne reakcie, okamžite si získali obdiv poroty a publika. Svedčí o tom aj množstvo pozitívnych komentárov, ktoré pravidelne pri­búdali na oficiálnom facebookovom profile Zem spieva.

Príznačne nadšený komentár pridala napríklad fanúšička Janka, podľa ktorej sa ich „vystúpenia dajú sledovať aj dve hodiny bez zívania a pocitu jednotvárnosti. Zaujmú aj náročného diváka, pretože sú to folkloristi celou svojou dušou. Sú výborní speváci, hudobníci, tanečníci a budú nám to môcť ukázať vo finále.“

Z postupu do finále boli napokon ako súbor príjemne prekvapení. „Naše vystúpenia sme sa snažili pripraviť najlepšie ako vieme. „Chceli sme hlavne ukázať aj inú stránku folklóru. Ak by som to mal zhodnotiť, tak máme pozitívne pocity. V našom súbore sme sa spoločne zhodli, že do šou Zem spieva, ktorú sme viac chápali ako prehliadku, nie ako šou, sa ísť oplatilo, nakoľko išlo o novú skúsenosť,“ zhodnotil Tomáš.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM