Webnoviny - Rôzne

Nariadenie Trenčianskeho kraja o sociálnych službách opäť napadla prokuratúra

Nariadenie Trenčianskeho samosprávneho kraja o poskytovaní sociálnych služieb opäť narazilo na protest krajskej prokuratúry.

V prvom prípade sa jej nepáčilo, že samospráva uprednostňuje obyvateľov s trvalým pobytom na území kraja. Teraz je to chybná formulácia. Problémová je veta v článku, v ktorom sa riešia poplatky za ubytovanie v zariadeniach sociálnych služieb. Okrem celoročnej a týždennej formy ubytovania sa tam objavila aj denná. “Zákon pojem denný pobyt nepozná,” povedala na dnešnom zasadnutí krajského zastupiteľstva prokurátorka Mária Martáková. Pri ambulantnej forme starostlivosti sa podľa župana Pavla Sedláčka ubytovanie neposkytuje a nie je teda čo spoplatňovať. Poslanci takmer jednohlasne protestu prokurátorky vyhoveli a odstránenie chybnej formulácie zo všeobecne záväzného nariadenia schválili.

Naopak, na prvý protest Martákovej poslanci ani vedenie kraja názor nezmenili. Prvý protest bol smerovaný voči tomu, že nariadenie umožňuje podať prihlášku do krajských sociálnych zariadení iba ľuďom, ktorí majú v Trenčianskom kraji aspoň rok trvalý pobyt. Prokuratúra považuje nariadenie za diskriminačné a nezákonné. Vydala protest, no krajskí poslanci ho na augustovom zasadnutí jednoznačne zamietli. Preto krajská prokuratúra v Trenčíne na začiatku októbra podala na Krajský súd v Trenčíne návrh na vyslovenie nesúladu protestom napadnutých častí nariadenia. Vedenie kraja si za svojim rozhodnutím stojí a je rozhodnuté sa súdiť.

Hovorca prokuratúry Marián Sipavý pre agentúru SITA uviedol, že ak im dá súd za pravdu, napadnutá časť nariadenia stráca účinnosť. Kraj je v tom prípade podľa jeho slov povinný do pol roka uviesť nariadenie do súladu so zákonom. “Ak tak samosprávny kraj neurobí, všeobecne záväzné nariadenie, jeho časť, prípadne niektoré jeho ustanovenia strácajú platnosť po šiestich mesiacoch od nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia súdu,” spresnil Sipavý.

Právne oddelenie úradu samosprávneho kraja v auguste odporučilo poslancom protestu nevyhovieť. Zástupkyňa riaditeľa úradu Ľudmila Sedláčková uviedla, že pri tvorbe nariadenia sa riadili zákonom o samospráve vyšších územných celkov. V ňom sa podľa nej píše, že sa majú starať o potreby svojich obyvateľov. Prokurátorka Mária Martáková pred poslancami svoj názor obhajovala tým, že nariadenie robí z obyvateľov kraja bez trvalého pobytu druhotriednych občanov. Niektorí poslanci s prokurátorkou súhlasili, no aj tak hlasovali proti protestu. Zo situácie, že nemôžu uprednostniť svojich občanov, poslanci vinili slovenské zákony a chceli na to poukázať. Martáková na dnešnom zastupiteľstve k tomu povedala, že novela zákona o sociálnych službách je v súčasnosti v pripomienkovom konaní, no samosprávny kraj nedal pripomienku, aby mohli zákonne uprednostňovať svojich občanov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM