Rôzne Správy

Nenechajte sa zahanbiť a prejdite si ich: 10 historických rokov, ktoré by mal poznať každý Trenčan

Kedy Trenčín postihla vážna morová epidémia alebo kedy bol v meste zavedený prvý telefón? Ruku na srdce, či uhádnete roky.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte sa zahanbiť a prejdite si ich: 10 historických rokov, ktoré by mal poznať každý Trenčan
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Trenčín má bohaté dejiny. Okrem toho, že patrí medzi najstaršie mesta na Slovensku, zachovalo sa v ňom mnoho historických pamiatok. To, že je Trenčín mestom, v akom žijeme dnes, ovplyvnila plejáda historických udalostí. Samozrejme, minulosť regiónu nemusí mať dopodrobna naštudovanú každý. Osviežiť si ale najzásadnejšie míľniky mesta, v ktorom žijeme, určite nie je na škodu… Prejdite si desiatku kľúčových rokov od prvej zmienky po naše súčasné dejiny.

Rok 179

M.V. Maximianus, legát II. légie pomocnej nechal vytesať na dnešnú hradnú skalu votívny nápis po víťazstve nad Germánmi. Prvý písomný prameň o Trenčíne (Laugaricio).

Približne rok 1018

Trenčín a stredné Považie sa stáva súčasťou Uhorského kráľovstva.

Rok 1296

Pravdepodobne koncom tohto roku sa stáva majiteľom Trenčianskeho hradu a panstva Matúš Čák III., zvaný Trenčiansky. Z Trenčianskeho hradu neskôr urobil sídlo a centrum svojich rozsiahlych dŕžav a mestu Trenčínu pravdepodobne udelil mestské výsady.

Rok 1412

19. februára cisár a kráľ Žigmund Luxemburský udelil Trenčínu štatút slobodného kráľovského mesta s výsadami Budína a Stoličného Belehradu.

Rok 1585

Trenčín postihla prvá morová rana.

Rok 1794

Na základe tolerančného patentu Jozefa II. bol v Trenčíne postavený evanjelický kostol a nová škola.

Rok 1883

Postavili prvý železničný most v Trenčíne a budovu železničnej stanice, ktorá dodnes stojí v parku. Most bol dlhý 256 metrov a postavila ho viedenská firma Milde a comp.

Rok 1905

1. decembra bol v Trenčíne zavedený telefón.

Rok 1987

Mierové námestie je vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Rok 2002

Vznik Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM