Tlačové správy

Neplodnosť je problémom každého 6. páru na Slovensku: Toto sú jej najčastejšie príčiny

Infertilita bola kedysi problémom, ktorý sa prisudzoval v prvom rade ženskému pohlaviu. Ženy, ktoré sa pripravujú na materstvo však nie sú jedinými osobami zodpovednými za počatie dieťaťa.

Ilustračný obrázok k článku Neplodnosť je problémom každého 6. páru na Slovensku: Toto sú jej najčastejšie príčiny
Zdroj: TASR

Neplodnosť a znížená plodnosť sa dnes v rovnakej miere týkajú mužov aj žien. Podľa WHO páry čelia problému neplodnosti v prípade, že sa im nepodarí počať dieťa do jedného roka.

Ženám bráni v tehotenstve nadváha, mužom stres

Najnovšie štatistiky uvádzajú, že problém s otehotnením má 35 % žien aj 35 % mužov. V prieskume MNFORCE pre produkt Inofolic a Inofolic Combi na vzorke 304 žien sa 119 sťažovalo na problémy s počatím do jedného roka, no že to pôjde ťažšie, pociťovali subjektívne už hneď ako sa začali snažiť o otehotnenie. „Medzi najčastejšie príčiny, ktoré stoja za zníženou plodnosťou či neplodnosťou páru ako celku patria z mužskej strany poruchy spermatogenézy, erektilná a ejakulačná dysfunkcia, oxidačný stres a oligo-astheno-teratozoospermia,“ hovorí MUDr. Michaela Grossová, PhD. odborný garant kliniky reprodukčnej medicíny ISCARE a dodáva že: „príčinami zo ženskej strany sú poruchy ovulácie a cyklu, nepriechodnosť vajcovodov, poruchy maternice a krčka, inzulínová rezistencia, metabolický syndróm, stres, ale aj syndróm polycystických ovárií, ktorý môže postihovať až 200 000 žien na Slovensku.“

V súčasnosti je častým problémom aj nadváha. Váha priamo ovplyvňuje procesy v tele, aj tie hormonálne, no podľa prieskumu sa zatiaľ nadváha ako jedna z príčin neplodnosti týka najmä žien. Ženy s BMI nad 25 sa o dieťa snažia v priemere dlhšie. Kým u žien s nižším BMI sa do roka podarí otehotnieť 78 %, u žien s BMI vyšším ako 25 je to až o 10% menej. U mužov je častou príčinou oxidačný stres, ktorý vplýva na kvalitu spermií.

Kokteil plodnosti

Napriek stále modernejšej medicíne, ženy ani muži pre počatie nerobia maximum, alebo často nepoznajú všetky svoje možnosti. Sľubným riešením neplodnosti nehormonálnou cestou je pritom prijímanie čoraz populárnejšej látky – inozitolu, vitamínu skupiny B, no 93 % žien z prieskumu ho ešte stále nepozná. Viac ako 65 % žien neužívalo pri snahe o otehotnenie žiadne výživové doplnky, v prípade mužov si podobné produkty nevšímalo viac ako 90 % opýtaných.

Viacerí vedci dávajú výživovým doplnkom s obsahom inozitolu pri liečbe plodnosti zelenú. Účinok tohto vitamínu na organizmus je priam zarážajúci a dôležitú rolu zohráva ako aktivátor enzýmov riadiacich metabolizmus glukózy aj pri plánovaní tehotenstva.

Ľudské telo nedokáže tento vitamín vyrobiť v dostatočnom množstve a práve preto je potrebné správne stravovanie alebo jeho zabezpečenie prostredníctvom výživových doplnkov. „Pri problémoch s otehotnením je dôležité prijímať myo-inozitol s kyselinou listovou, ženy s nadváhou by mali kombinovať tieto dve látky spolu s d-chiro-inozitolom,“ radí diabetologička a endokrinologička MUDr. Eva Žákovičová, Ph.D.

foto: ilustračné

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: DIVINO, s.r.o.
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM