Lenka Merava Kultúra

Nežná revolúcia - 21 rokov slobody

Na Mierovom námestí sa 16. novembra uskutočnili koncerty The Plastic people of The Universe, Collegium Musicum a Tata bojs k Nežnej revolúcii, ktorá sa uskutočnila 17. novembra 1989.

Revolúcia prispela k pádu totalitného komunistického režimu a pripomína demokratický režim ako taký a spomína na 21 rokov slobody. Večer zakončilo divadelné predstavenie Divadla na tahu Záhradná slávnosť.

Podľa návštevníčky Márie Tomáškovej je dnešný režim iný v tom, že ľudia majú viac slobody, majú voľnosť. „Môžu chodiť po celom svete, pokiaľ im na to financie stačia. Som spokojná, šťastná, že sa na Mierovom námestí konajú vystúpenia, nielen pre mladých , ale aj pre širokú verejnosť, kde patria aj starší. Ľudia by sa mali zamyslieť nad tým, čo sloboda priniesla. Záleží na tom, ako ju kto vníma. Niektorým sa rodiny rozpadli, pretože slobodu chápali inak. Sloboda pre nich znamená odlúčenie od manželstva, sloboda v láske. Názor mladých sa uvoľnil,“ povedala pani Tomášková. Sloboda pre ňu znamená, že človek je slobodný, keď môže myslieť, môže povedať svoj názor. Iný návštevník nevidí v súčasnosti demokraciu. „Myslíte, že je demokracia? Určite je tu demokracia,“ pýtal sa návštevník, ktorý si, prišiel vychutnať muziku na námestie a dodal „uvidíme za dvadsať rokov“. Pán Polák bol spokojný a povedal, „Dnes je to lepšie. Pani Viera pri porovnávaní si myslí, že režim zostal rovnaký v minulosti aj dnes a mal svoje pozitíva. „Bola obmedzovaná sloboda, to je jasné, ten systém mal svoje plusy aj tento má. Sociálna istota bola, ale tak ako teraz aj v minulosti bola určitá skupina bohatá, aj keď sa to nehovorilo, v robote tiež. Obyčajný človek, ktorý nemal známosti, dobrú robotu nedostal. Bola síce sociálna istota, ale veľa ľudí nebolo dobre zabezpečených. Bola chudoba.“

Česká undergroundová skupina The Plastic people of The Universe sa počas totalitarizmu. ocitala nedobrovoľne v opozícii proti komunistickému režimu a kvôli svojmu nekonformnému vystupovaniu často zažívala perzekúcie a väznenie. Keď bol 17. november Vratislav Brabenec nebol v Československu, ale v Kanade. "Tento deň sme vnímali ako veľký trapas. Všade bola vybojovaná sloboda len Československo sa bálo, ako vždy,“ spomína si Vratislav Brabenec. Ako uviedol, boli zatracovaní, ale nie zakázaní. „Nikdy sme neboli zakázaní, zavreli nás to je pravda, ale aj po kriminále, keď sme sa stretli sme pokračovali ďalej. , dodal Vratislav Brabenec. V súčasnosti vo svojej hudobnej profesii k pokračujú. Minulý rok vydali nové CD s názvom Maska za maskou, ktoré pokrstil aj bývalý československý a český prezident Václav Havel. ** Dve otázky na Vratislava Brabca**

Vnímate rozdiely medzi socializmom a demokraciou? V čom bolo lepšie? To je zložitá otázka. Horšie je, že spotrebná spoločnosť nie je východisko. Kapitalizmus ako sa ukazuje tiež nie. Socializmus, to bola úplne slepá ulica. Myslím, že by mala byť spoločnosť, ktorá by viac rozmýšľala a naučila sa hospodáriť so všetkým krásnym čo nám bolo dané ,pokiaľ sa to nenaučíme, budeme žiť ako burani zo Západu. Bude to vyzerať ako to vypadá.

Zmeny k lepšiemu? Už nie je náznak, ale demokracia tu je. Vieme s ňou zaobchádzať. Keď stretávam mladých ľudí po kaviarňach, počujem, bol som v Indii, druhý hovorí bol som v Austrálii. Za nás to bolo buď Maďarsko alebo Bulharsko. My sme cestovali na Slovensko. Prechodili sme Tatry a všetky krásne hory. Celý Východ bol nádherný. Zájazdy do Bulharska som odmietal.

Rozhovor s Matúšom Mardošom Tatabojs

Kedy ste naposledy hrali na Slovensku, v Trenčíne? V Trenčíne sme neboli dlho, naposledy na nešťastnej Pohode. Na Slovensku sme hrali na Grape festivale, čo bolo v auguste, ale hrali sme aj prvého októbra v Bratislave. V Trenčíne bol tento koncert náš prvý, keď nerátam Pohodu ako koncert. Veľmi sa nám tu páčilo. V novembri sme vonku ešte nehrali. Bola to úplná premiéra, okrem toho sme boli prekvapení koľko návštevníkov prišlo a že vydržali. To sa nám páčilo.

Pociťujete zmeny od bývalého režimu? Pred novembrom 1989, to bol veľký rozdiel. Vo všetkých ohľadoch nastala zmena k lepšiemu. Začínali sme ako mladá kapela 1988. Zažili sme, keď sme museli mať oficiality, ako povolenie, dávali sme texty na schválenie, hrali sme amatérsky. Stali sme sa pred kapelou iných skupín, ale nezažili sme najväčšie problémy. To sa nám našťastie vyhlo. Mali sme aj ilegálne sólové koncerty, kde nám zobrali občianske a zase nám ich vrátili. Dávali pozor na to kto, kde čo spieva, aby niekto niečo nezaspieval alebo nepovedal to čo nemá.

Boli ste cenzurovaný? Nie, nemôžem to tak povedať, boli sme deti. Spievali sme si nezmysly. Našli sme si kúsok textu Karla Havlíčka Borovského, ktorý bol o policajtoch, to čo napísal pred sto rokmi sa dalo použiť na to, čo sa vtedy stalo.

V čom vidíte zmeny režimu k lepšiemu? Zmien je veľa. Keď si zoberiem len hranie. Môže hrať ktokoľvek, čokoľvek, kdekoľvek, ak sa zmestí do normálnych pravidiel, nepodporuje kriminalitu. Človek nie je zviazaný. V minulosti hrať vonku nebolo možné.

Vy a novinky? V súčasnosti sme v dlhodobom procese tvorby nového albumu. Postupujeme pomaly, ale na jar by malo vyjsť. Budú na ňom iba nové piesne.

Koncerty? V najbližšej dobe hráme 27. Novembra v Českých Budějoviciach a 14 decembra v Prahe. Na Slovensku hráme veľmi radi, tak dúfame, že pri novom CD budeme koncertovať aj na SR.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM