Webnoviny - Rôzne

Nový cestný most v Trenčíne má stáť okolo 37 mil. eur

V Trenčíne v piatok poklepali základný kameň druhého cestného mosta. S výstavbou mosta pritom začnú ešte tento mesiac, hotová by mala byť v apríli 2014.

Vysúťažená cena zákazky pre združenie firiem Zipp a Strabag je 40 mil. eur. Po moste plánuje Slovenská správa ciest pokračovať s výstavbou juhovýchodného obchvatu Trenčína, čím by sa mala presunúť nákladná doprava von z centra. Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Pavel Pavlásek zhodnotil, že Trenčín má v súčasnosti jeden z najhorších dopravných modelov na Slovensku.

„Trenčín má medzi krajskými mestami jednu z najhorších dopravných situácií. Keď sa zvolí transparentná verejná súťaž, dá sa ušetriť. Vo februári sme si dali slovo a som rád, že tu dnes stojíme,“ povedal na oficiálnom otvorení výstavby mosta minister dopravy Ján Figeľ. Pozitívne pritom zhodnotil cenu zákazky, ktorá bola o 20 miliónov lacnejšia než hovorili štátne expertízy.

Primátor Richard Rybníček uviedol, že ide o historickú chvíľu pre Trenčanov. "Čakáme veľmi dlho, okolo začiatku výstavby bolo veľa problémov a množstvo sľubov. Snáď už nikto neveril, že sa to podarí,“ konštatoval Rybníček. Dodal, že verí, že výstavba nie je koncom ale začiatkom výstavby potrebného juhovýchodného obchvatu mesta.

Po starom moste prejde denne asi 22 000 vozidiel, z toho väčšinu tvoria práve nákladné autá. "Tento nový most podľa našich odhadov stiahne zhruba 10 000 vozidiel, čiže skoro až polovicu,“ povedal generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák. Nový most zvýši taktiež bezpečnosť na cestách v Trenčíne, prispeje aj k väčšej ochrane životného prostredia. Bude dlhý 2, 82 kilometra a bude na ňom stáť 100 objektov.

V Trenčíne momentálne funguje len jeden cestný most, ten by mali po výstavbe druhého prekategorizovať. Nový cestný most má stáť približne dva kilometre južne od súčasného. Stane sa aj diaľničným privádzačom na najväčšie trenčianske sídlisko Juh. Most je zároveň prvou etapou juhovýchodného obchvatu mesta.

Slovenská správa ciest vyhlásila v marci po vyše roku opakovanú verejnú súťaž na stavbu nového cestného mosta v Trenčíne. Pôvodný tender nariadil Úrad pre verejné obstarávanie zrušiť vlani v máji pre porušenie zákona o verejnom obstarávaní, pričom nedostatky mohli mať zásadný vplyv na výsledok súťaže. Odhadované náklady vtedy dosahovali 51,32 mil. eur bez dane.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM