Správy

Od mešca k bankomatu: Vzácne mince na vlastné oči sú veľký zážitok

Zvedavci i zberatelia môžu až do 20. novembra tohto roka navštíviť na dobové mince zameranú výstavu, ktorú hostí Tekovské múzeum.

Ilustračný obrázok k článku Od mešca k bankomatu: Vzácne mince na vlastné oči sú veľký zážitok
Zdroj: TASR

V Tekovskom múzeu v Leviciach v areáli mestského hradu je od konca augusta prístupná výstava s názvom Od mešca k bankomatu. O čom je a aký prináša odkaz portálu Dnes24.sk priblížil jej autor Peter Pleva.

Aký je hlavný motív výstavy?

Hlavným zámerom je predstaviť vznik a vývoj peňazí a finančného systému na našom území, výstava je špeciálne zameraná na okres Levice. Takmer 90 percent predmetov je zo zbierkového fondu Tekovského múzea v Leviciach.

Pri vzniku výstavy sme sa sústredili na fond numizmatiky a na to, čo všetko obsahuje: mince, medaily, bankovky, vkladné knižky a podobne. Samozrejme pri podrobnejšom rozpracovaní sa pristúpilo k interdiscipli­nárnemu zastúpeniu zbierok a doplnili sa o zaujímavosti z fondov histórie, archeológie a dokonca aj z geológie.

PREČÍTAJTE SI: Pestrá história platidiel: Naši predkovia platili mušľami i kožou

Pestrosť výstavy

Samotná výstava je rozdelená na viacero častí. Prvá je zameraná na kovové rudy, z ktorých sa získava surovina na výrobu mincí. Baníctvo je neodmysliteľnou súčasťou finančného systému. Pokračuje predmincovými platidlami ako sú mušle, obsidián (mladšia doba kamenná), bronzové sekerky a hlavne soľ. Samozrejme bez mier a váh neexistuje obchod a trh, preto sú na výstave zastúpené aj rôzne miery, závažia a merice.

Aké najhodnotnejšie mince môžu návštevníci uvidieť?

Hlavná sála je venovaná vývoju platidiel a medailí zo štátov, ktorých bolo územie Slovenska aktuálne súčasťou. Najstaršími mincami na výstave sú tetradrachmy z keltského pokladu z Levíc. Datujú sa do prvej polovice 2. storočia p. n. l. Boli náhodne nájdené v roku 1930 pri výkopových prácach na základoch rodinných domov.

Hodnotným kusom je aj mimoriadne vzácny medailón Marca Aurélia z roku 161 n. l. Je ich len pár kusov na celom svete a na Slovensku sa vo verejných zbierkach nachádzajú iba 4 kusy antických medailónov.

PREČÍTAJTE SI: Unikátna razba v kremnickej mincovni: Pre tieto neobyčajné mince DPH neplatí!

Šťastná náhoda

Zo stredovekých mincí je zaujímavý zlatý florén Mateja Korvína razený v kremnickej mincovni. Do múzea sa dostal iba náhodou, pretože ho nálezca odniesol do klenotníctva, aby ho pretavili na prsteň. Našťastie, klenotník mincu neroztavil.

Najmladšou mincou na výstave je dvojeurovka vydaná tento rok pri príležitosti predsedníctva Slovenska v Rade Európy. Takto chceme pripomenúť, že múzeum dokumentuje aj súčasné udalosti.

Čítajte aj: Pestrá história platidiel: Naši predkovia platili mušľami i kožou

Záverečná miestnosť je akousi životnou púťou mince. Jej život začína v mincovni. Pokračuje do banky alebo inej finančnej inštitúcie. Do kolobehu patrí aj obchod (zapožičaný z múzea Obchodu Bratislava) a na záver je zberateľ, v ktorého zbierke minca po jej stiahnutí z obehu končí.

Expozícia bola spustená koncom augusta, je o ňu záujem?

Prichádzajú k nám aj návštevníci, ktorí vyslovene prichádzajú na túto výstavu a nejde iba o miestnych zberateľov. Záujem majú aj médiá. Bola tu už regionálna televízia, regionálny týždenník My, RTVS, denník Nový Čas.

PREČÍTAJTE SI: Kremnica vyvážala do Ameriky, Egypta aj Ázie: Prečítajte si, čo také jedinečné tu dokázali vyrobiť!

Platidlá na území Slovenska
27
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM