Rôzne

OPÝTALI SME SA: Čo treba splniť, aby ste dostali príspevok na elektromobil?

Chcete jazdiť ekologicky a radi by ste využili dotáciu až 5-tisíc eur od štátu? Mali by ste poznať všetky podmienky, ktoré musíte splniť.

Ilustračný obrázok k článku OPÝTALI SME SA: Čo treba splniť, aby ste dostali príspevok na elektromobil?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pre pár dňami, 11. novembra, spustilo Ministerstvo hospodárstva v spolupráci so Zväzom automobilového priemyslu projekt, vďaka ktorému by sa mohli elektromobily dostupnejšie. Na podporu je vyčlenených je 5,2 miliónov eur.

Nový automobil na čisto elektrický pohon získa príspevok 5000 eur a v hybridnej kombinácii s doplnkovým spaľovacím motorom dostane nový vlastník dotáciu 3000 eur. Projekt trvá do 31.12. 2017, alebo do vyčerpania finančných prostriedkov. Podmienkou na vyplatenie prostriedkov je registrácia vozidla na Slovensku do spomínaného termínu.

Pozrite sa, aké sú konkrétne podmienky na získanie príspevku.

Kto môže podporu dostať?

  • Občan, podnikateľský subjekt, ale aj mestá a obce. Teda ľubovoľná osoba zapísaná v registrácii vozidla ako jeho vlastník.

O aké vozidlá sa jedná?

  • Príspevok platí pre vozidlá kategórie M1 (osobné motorové vozidlá) a N1 (malý nákladný automobil do celkovej hmotnosti 3,5t) s pohonom BEV (Battery electric vehicle, čisto elektrické vozidlo, len s elektrickým pohonom dobíjateľným z elektrickej siete) a PHEV (Plugin hybrid electric vehicle, vozidlo s pohonom s dobíjateľnými batériami z elektrickej siete) a spaľovacím motorom. Pre vylúčenie pochybností musí mať vozidlo elektrickú zásuvku na dobíjanie batérií.

Musím si kúpiť iba nové vozidlo?

  • Áno, iba nové. Príspevok musí byť vyplatený len na kúpu nového, dosiaľ neregistrovaného vozidla v SR, ktorého parametre garantuje zástupca výrobcu danej značky.

Ako dostanem vyplatený príspevok 5000 €

  • Postupne v troch splátkach. Najprv, po pristúpení na podmienky udelenia príspevku a registrácii vozidla bezodkladne 2 tisíc eur. Druhých 1 500 eur dostane nasledujúci mesiac po uplynutí prvého roku registrácie na Slovensku a zvyšných 1 500 eur nasledujúci mesiac po druhom roku registrácie na Slovensku.

Ako dostanem vyplatený príspevok 3000 €

  • Tiež na tri splátky, ako v predošlom prípade, ale vždy po tisíc eur.

Aké sú ďalšie podmienky vyplatenia sumy?

  • Vozidlo musí byť minimálne po dobu dvoch rokov evidované vo vozidlovom parku SR. Kontrolný mechanizmus toho, či vozidlo je v evidencii, bude vykonávaný v úzkej spolupráci s Prezídiom policajného zboru – evidencia vozidiel.

Kde sa o podporu možno uchádzať?

  • Stačí navštíviť autorizovaných predajcov vozidiel na Slovensku. O možnosti príspevku sú informovaní a poznajú podmienky a proces registrácie.

Existujú nejaké ďalšie obmedzenia?

  • Nie. Podmienkou je, aby išlo o nové, neregistrované vozidlo, ktoré sa predáva v sieti autorizovaných predajcov a ktoré má na Slovensku autorizovaného zástupcu výrobcu podľa autorizácie MDVaRR SR.

Čo ak bude chcieť majiteľ vozidlo predať pred uplynutím lehoty 24 mesiacov?

  • Pôvodný vlastník vozidla bude dostávať podporu ďalej, pokiaľ bude vozidlo registrované na Slovensku.

Čo ak majiteľ vozidlo predá do zahraničia pred uplynutím lehoty 24 mesiacov?

  • V prípade, že vozidlo nebude v evidencii na Slovensku, ďalšia časť príspevku už nebude vyplatená.
Elektromobily
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM