Martina Remšíková Rôzne

Patrí mu prvenstvo: Rozhovor so zakladateľom coworkingového centra v Trenčíne

Tomášovi Hanulíkovi sa v Trenčíne v roku 2012 podarilo založiť prvé coworkingové centrum v tomto meste. Prinášame vám s ním zaujímavý rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Patrí mu prvenstvo: Rozhovor so zakladateľom coworkingového centra v Trenčíne
Zdroj: www.ideaspace.sk

V Trenčíne sa otvoril prvý coworkingový priestor v roku 2012. Poskytol prekladateľom, programátorom, dizajnérom, maklérom a iným ľuďom, ktorí pracujú na „voľnej nohe“ v Trenčíne alebo len prišli na pár dní do mesta a nemali kde pracovať, flexibilné multifunkčne kancelárske prostredie. Nešlo o samostatné kancelárie, ale o otvorený priestor s pracovnými zónami, zasadačkou a zázemím pre pohodlnú prácu, ktorý bol využívaný a zdieľaný spoločne s ďalšími nezávislými pracovníkmi.

Tak ako sa v priestore začali sústreďovať programátori sa coworkingový priestor postupne menil na sídlo veľkého start up projektu, ktorý vyvíjal softwarovú nadstavbu na internetové sociálnej siete. Momentálne sa pracuje na myšlienke priestoru a podpory študentských start up firiem v študentskom centre Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka. My sme sa porozprávali so zakladateľom prvého coworkingového centra v Trenčíne Tomášom Hanulíkom o jeho začiatkoch, aj budúcnosti.

Kaviarenský kútik aj bicykle

Prvé coworkingové centrum v Trenčíne vzniklo na Vajanského ulici v centre mesta a malo kapacitu pre 16 členov, reálne ho využívalo počas prevádzky naraz 10 členov. Tí mali k dispozíícii svoje vlastné pracovné miesto (veľký stôl a ergonomickú stoličku), skrinku kam si mohli zamknúť veci, zasadačku s dataprojektorom, kaviarenský kútik, samostatnú kuchyňu, šatňu, sprchu a veľkú slnečnú terasu, kde sedávali mnohí z nich počas letných mesiacov, prezrádna nám Tomáš Hanulík. K dispozícií boli aj bicykle pre vybavovanie si vecí v Trenčíne. Zbehnúť na poštu, alebo do banky bola otázka minút.

„V dobe, keď sa centrum otvorilo, tak veľa ľudí nevedelo, čo to vlastne coworking znamená. Robili sme propagáciu pre samotnú myšlienku coworkingu. Mnohí zo záujemcov boli prekvapení z konceptu zdieľaného pracovného miesta s ľuďmi, ktorých nepoznajú. Boli aj takí, ktorí si nevedeli predstaviť, že by si nemali zamknúť svoju vlastnú miestnosť a mať svoje veci v bezpečí. Ako čas letel a táto myšlienka sa postupne rozširovala po Slovensku, tak pribúdalo aj reálnych záujemcov a z nich členov nášho coworkingového priestoru, ktorému sme dali názov Idea Space,“ hovorí ďalej Hanulík.

K hlavným výhodám coworkingu patrí najmä pozitívny vplyv na pracovnú psychiku a výkonnosť, pretože umožňuje nadviazať nové kontakty a vykonávať prácu v komunite podobne zmýšľajúcich ľudí ochotných podeliť sa o informácie, skúsenosti a rady. Človek je poväčšine tvor spoločenský, často podáva lepšie výkony v komunite. Mnohí, ktorí skúsili pracovať z domu postupne vyhoreli, pretože ich chýbal pracovný ruch a vzájomné pracovné a ľudské interakcie. Často ani nevedeli oddeliť prácu a súkromie a boli v práci 24 hodín denne.

Komunita ľudí

„Coworking predstavuje komunitu nezávisle pracujúcich ľudí, ktorým spoločné priestory umožňujú zdieľať hodnoty, skúsenosti, nápady a profitovať zo synergického efektu, ktorý prináša sústredenie kreatívnych ľudí na jednom mieste. Primárne nám nešlo o rozbehnutie vysokoziskovej aktivity, ale o sieťovanie a kontakty, ktoré sa neskôr pretavili do biznisu,“ vraví Hanulík.

„My sme v našom centre pýtali od členov paušálny 100 eurový poplatok na mesiac, za ktorý sa mohol celý priestor a jeho technika využívať bez časového obmedzenia. A to sa aj reálne dialo. Keď horel termín na odovzdanie nejakej práce, tak mnohí členovia v coworkingu aj prespávali. Práca plynule prechádzala aj do spoločného aktívneho oddychu. Priestor sme využívali aj ja s mojou manželkou na svoje pracovné kreatívne aktivity,“ prezradil nám Hanulík.

Zmena na privátny priestor

Ako ďalej zároveň dodal, postupom času sa posunuli ďalej a zmenou priorít v živote – majú dve krásne deti, ktoré potrebujú ich čas – odovzdali prevádzku coworkingu ďalším členom. A keďže v oblasti coworkingu platí jedno pravidlo, že nič nie je stále a všetko sa časom vyvíja a transformuje, tak sa činnosť centra zmenila na privátny priestor členov, teda uzatvorenú skupinu ľudí, najmä programátorov.

Myšlienka klasického coworkingu však v Trenčíne nezanikla a stále je aktívna. Nový impulz by dostala nájdením nových vhodných priestorov. Ideálne sú bývalé priemyselné haly a presvetlené otvorené priestory s vysokými stropmi, architektúra priemyselného funkcionalizmu 30. rokov medzivojnového obdobia.

„Navyše je v Trenčíne aj možnosť vytvorenia priestoru pre aktívnych študentov univerzity, tak aby aspoň časť z nich neodchádzala z Trenčína do Bratislavy, Prahy a Brna, ale zostali a tvorili v Trenčíne. Študentské centrum na univerzite spojené zo študentským rádiom by mohlo byť vhodnou platformou pre študentsky coworking,“ uzatvára pán Hanulík.

Ako to vyzeralo v prvom trenčianskom coworkingovom centre
4
Galéria
Zdroj: www.ideaspace.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM