Marek Vatraľ Rôzne Správy

Patrik (25) zo Zelenej hliadky: V Trenčíne máme veľké plány, na jedno ale nezabudnem! FOTO

Zaiste ste už o nich počuli. Zelená hliadka v Trenčíne je združenie dobrovoľníkov, ktoré sa snaží zlepšiť mesto Trenčín v oblasti životného prostredia. O jeho aktivitách a plánoch sa zhovárame s Trenčanom Patrikom Zámečníkom, členom občianskeho združenia Vieme to lepšie.

Ilustračný obrázok k článku Patrik (25) zo Zelenej hliadky: V Trenčíne máme veľké plány, na jedno ale nezabudnem! FOTO
Zdroj: Zelená hliadka Trenčín

Netaja sa tým, že ich inšpirovala známa bratislavská dobrovoľnícka organizácia Zelená hliadka. Uvedomovali si, že aktivity pomáhajúce ochrane a čistote životného prostredia v Trenčíne chýbali. Hoci majú momentálne iba piatich stálych členov, zakaždým uvítajú každú pomocnú ruku. Ich názov Vieme to lepšie ich z toho dôvodu jasne vystihuje.

Čo bolo hlavným spúšťačom vzniku Zelenej hliadky v Trenčíne? Bola za tým konkrétna situácia napríklad v podobe nejakého znečisteného miesta, na ktoré si sa už viacej nemohol pozerať?

Zaujalo ma, že v Bratislave sa ľudia prostredníctvom občianskeho združenia Zelená hliadka vedia spojiť a vyzbierať spolu kvantum odpadu v uliciach. V čase nášho vzniku ešte v Trenčíne nefungovali podobné dobrovoľnícke združenia. Chceli sme v meste urobiť niečo podobné. Nakoniec sa to uchytilo. Asi to bol hlavný dôvod, prečo naše združenie vzniklo.

Venoval si sa ako aktivista podobným projektom aj v minulosti alebo ide o tvoju prvú skúsenosť?

Áno, je to moja prvá skúsenosť. S mojim bratom sme chceli pôvodne podnikať, ale nakoniec sme sa rozhodli pre dobrovoľníctvo a veľmi sa z toho teším, keď môžem pomôcť prostrediu. Mám potom lepší pocit.

S akými reakciami okolia sa stretávaš?

Ako združenie sme začínali čistiť Východnú ulicu na sídlisku Juh, kde sa každý rok objaví nános odpadkov na okrajoch ciest. Smeti sme vtedy zbierali asi šiesti. Keď sme dorobili, ľudia sa samy začali zaujímať, či nás niekto vyslal alebo či to robíme dobrovoľne.

Ich reakcie boli pozitívne, nakoľko rozdiel vyčistenej plochy bol okamžite badateľný. Sám som mal z toho dobrý pocit nielen preto, že v tom okolí bývam, ale najmä preto, že sa pre prostredie a tým pádom aj pre nás urobilo niečo dobré.

Spomínaš si aj na nejaké mimoriadne znečistené miesto v Trenčíne, ktoré ti utkvelo v pamäti?

Áno, pri schodoch smerom na Brezinu, kde sme svojho času raz upratovali, sme narazili na množstvo použitých injekčných striekačiek. Všade naokolo bolo rozbité sklo.

Zarážajúce na tom bolo, že je tam častý pohyb detí a ľudí, ktorí sa môžu poraniť. Prekvapený som zostal aj pri Kubranskej kyselke, kde sme našli pohodené umývadlo. Podobných kuriozít sme pri zberoch zažili oveľa viac.

Zdroj: Zelená hliadka Trenčín

Aké sú podmienky dobrovoľníckej spolupráce občanov mesta s vašim OZ?

Nemáme žiadne podmienky, stačí ak si ľudia nájdu voľný čas. Vrecia, rukavice a odvoz odpadu zabezpečujeme my. Udalosti o akciách uverejňujeme na našej facebookovej stránke – Zelená hliadka Trenčín

Akým aktivitám respektíve projektom sa chceš venovať v roku 2018?

Stále chceme pokračovať hlavne v zbere odpadkov, taktiež máme v pláne vyrábať lavičky z paliet a opäť na jeseň spravíme zbierku šatstva. Privítame akúkoľvek spoluprácu s inými dobrovoľníkmi. Minulý rok sme čistili napríklad stavidlá so super ľuďmi a mali sme dve akcie s geocachermi, ktoré dopadli výborne. Čím je viacej rúk, tým viac sa spraví.

Spomínaš si na rekord vyzbieraných vriec odpadkov z nejakej konkrétnej akcie?

S geocachermi sme svojho času vyzbierali okolo päťdesiat vriec odpadu. Z času na čas sa taktiež venujú podobným aktivitám.

Na vašej FB stránke si avizoval, že chcete v tomto roku postaviť v meste psiu dráhu. Môžeš tieto plány viacej priblížiť?

Áno, ak sa všetko podarí vybaviť, tak máme v pláne postaviť psiu dráhu a zároveň spraviť oddychovú zónu pre ľudí pod Juhom. Boli by tam prekážky pre psov, taktiež vysadíme nové stromy a spravíme nové lavičky. Momentálne čakáme na schválenie dotácie od mesta a následne by sme mohli začať s realizáciou.

Domnievaš sa, že podobné miesto v Trenčíne psíčkarom chýba?

Podobné miesto tu už je, konkrétne Za mostami, ale funguje iba cez víkendy a platí sa tam členský poplatok. Naša predstava je urobiť psiu dráhu, ktorá bude prístupná všetkým a bude zároveň bezplatná. Kopec psíčkarov pochádza práve zo sídliska Juh, takže ide nám aj o to, aby to nemali až tak ďaleko ako doteraz.

Zdroj: Zelená hliadka Trenčín

Na ktoré projekty z minulých rokov si zvlášť hrdí?

Asi najviac na náš premiérový zber šatstva pre sociálne slabších obyvateľov. Nečakali sme, že sa zapojí toľko ľudí. Vyzbierali sme 14 krabíc oblečenia a 10 párov topánok, ktoré sme následne rozdali do Sociálneho šatníka, Sociálneho bazára a materského centra Srdiečko.

Ako vidíš momentálnu situáciu ohľadne životného prostredia v meste Trenčín?

Myslím si, že pokiaľ si ľudia nezačnú viac vážiť životné prostredie, tak v našich aktivitách budeme pokračovať ešte dlho. Je super, že sa nájdu obyvatelia, ktorí podajú pomocnú ruku. No ak ľudia nezačnú hádzať odpad tam kam patri, tak ho bude v prírode stále veľa. Je to problém celého Slovenska, nielen nášho mesta.

Ktoré mestské časti považuješ v meste za najproblematic­kejšie a prečo?

Celkovo je po všetkých sídliskách dosť neporiadku. Odpadkové koše sú veľakrát preplnené a ľudia nechávajú odpad vedľa kontajnerov. Potom sa všetko vetrom roznáša po okolí. Tiež by sme sa mali zlepšiť v recyklácií.

Ako vnímaš Trenčanov v súvislosti s recykláciou odpadu?

To je individuálne. Poznám mnoho ľudí, ktorí aj napriek tomu, že bývajú v rodinných domoch, vedia zodpovedne pristupovať k triedeniu odpadkov. Bez tak si myslím, že sa produkuje obrovské množstvo odpadu, ale netriedi sa tak, ako by sa mal. Z veľkej časti je to aj o lenivosti ľudí.

Máš na záver nejakú radu pre Trenčanov v súvislosti s ochranou ži­votného prostredia, ktoré je jednou zo základných podmienok dobrého života?

Každý by mal k nemu pristupovať ohľaduplne. Ak človek neodhadzuje vo svojom dome napríklad ohorky z cigariet na zem alebo iný odpad, tak nech to nerobí ani vonku. A ak niekoho uvidí, že to robí, tak ho treba iba skúsiť napomenúť, buď to pomôže alebo nie.

Všetko je to o ľuďoch. Ak by ste nás chceli podporiť v našej činnosti, môžete nám darovať vaše 2%. Prípadne nás môžete priamo kontaktovať a my vám poradíme. Alebo nás môžete podporiť kvázi zadarmo, darovaním % zo zisku eshopu cez doplnok Dobromat.sk.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trenčína a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM