Tlačové správy

Platobné karty zmenili svet. Poznáte rozdiely medzi nimi?

Nie je ľahké odhadnúť, kedy vznikla moderná platobná karta, akých dnes v peňaženke nosíme niekoľko. Tie prvé boli skôr identifikačnými preukazmi. Majiteľov oprávňovali pre využívanie zliav a služieb, prípadne vstupov do určitých klubov.

Ilustračný obrázok k článku Platobné karty zmenili svet. Poznáte rozdiely medzi nimi?
Zdroj: Bigstock

Dnes slúžia hlavne na bezhotovostné operácie a platby v obchodoch či na internete. Vaša banka vám môže vydať hneď niekoľko typov kariet. Dokážete sa v nich zorientovať?

Debetná či kreditná?

Princíp debetnej platobnej karty je pomerne jednoduchý. Predstavte si, že je priamo spárovaná s vaším účtom. Ak v potravinách zaplatíte 40 eur za rodinný nákup, rovnaká suma zmizne aj zo zostatku vo vašej banke. Teoreticky tak disponujete všetkými vašimi peniazmi, no v pohodlnej virtuálnej podobe. Je už len na banke, či a za akých podmienok vám dovolí ísť aj „do mínusu“.

Pri kreditnej platobnej karte používate peniaze banky. Na zostatok na vašom účte môžete na chvíľu zabudnúť. Každá, aj tá najmenšia platba v hodnote päť či desať eur je vlastne pôžičkou. Podobnou klasickému úveru. S kreditnou kartou si ale požičiavate bez úrokov, pokiaľ následne sumu zo svojho účtu splatíte. Obvykle do 40 až 55 dní.

Môže sa to zdať ako zbytočná komplikácia, kreditná karta vám však umožní disponovať peniazmi, ktoré by na váš účet prišli až o pár dní. Napríklad v podobe výplaty zo zamestnania. Niektoré banky navyše na kreditných kartách prinášajú vernostné programy alebo poistenie. S vernostným programom môžete dostať späť 1–2 % z každej zaplatenej sumy. Tovar, ktorý kartou zaplatíte, môže byť prvých pár dní poistený proti krádeži alebo pre prípad poškodenia. O detailoch sa informujte vo vašej banke.

S čipom alebo magnetickým prúžkom

Väčšina u nás vydaných kariet je elektronických. Na komunikáciu s bankomatmi a platobnými terminálmi v obchodoch používajú buď klasický magnetický prúžok alebo modernejší čip.

Ten pri nových kartách môže používať aj bezkontaktné technológie PayPass alebo PayWave. Pri drobných nákupoch do 20 eur stačí kartu krátko priložiť k terminálu. Platby nad 20 eur vyžadujú aj klasické zadanie PIN kódu.

Platby cez internet

Pri platení v e-shopoch a za služby cez internet samozrejme čip ani prúžok nevyužijete, keďže nepredpokladáme, že doma vlastníte plnohodnotný terminál. V tomto prípade nastupujú iné ochranné prvky.

Prvým je špecifické číslo karty na prednej strane. Buď v jednej línii s jej plastovým povrchom, alebo vystupujúce, tzv. embosované. S embosovanou kartou by ste nemali mať problém ani v zahraničí a exotických destináciách.

Na zadnej strane nájdete tiež druhý ochranný prvok, trojčíslie označované ako CVC2 alebo CVV2 kód. Pre úspešné vykonanie transakcie na internete vás obchodník požiada o zadanie čísla karty aj CVC2/CVV2 kódu.

Ešte vyššiu bezpečnosť prináša technológia 3D Secure. Pri nej ja každá transakcia chránená aj jednorazovým SMS kódom doručeným na váš mobil. Potenciálny útočník by tak musel odcudziť vašu kartu aj telefón naraz.

Čo všetko dnes môžete platiť kartou?

Prakticky všetko! V obchodoch, na čerpacej stanici a dokonca začínajú pribúdať aj výdajné automaty na kávu s bezkontaktnými plochami PayPass a PayWave. V hlavnom meste platbu kartou zvládnu aj niektoré automaty s lístkami na MHD.

Na internete sú možnosti ešte širšie. Okrem nákupov v e-shopoch môžete kartou zaplatiť tiež za pravidelné predplatné streamovacích služieb Netflix a Spotify.

Mobilný operátor 4ka vám umožní platobnou kartou dobitie kreditu aj platieb za paušály TO. Internet v mobile vďaka nim môžete mať už od jedného eura.

(PR správa)

Zdroj: SWAN Mobile
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM