Webnoviny - Rôzne

POHODA: Na mieste tragédie sa ozývali tóny klavíra

Na trenčianskom letisku aj tento rok spomínajú na tragickú nehodu spred dvoch rokov. Na mieste, kde stál O2 stan, vlajú rovnako ako minulý rok motýlie krídla.

Horiace sviečky však vystriedali tri staré klavíry, na ktorých si môžu účastníci festivalu zahrať. Okolo hudobných nástrojov sa zoskupovali ľudia, niektorí spomínali, iní si zase ukázali svoj talent.

Nocou sa tak ozývali miestami nepodarené tóny, ktoré vzápätí vystriedali skladby od Richarda Cleydermana alebo Clauda Debussyho. Pietne miesto tak symbolicky pripomína, že organizátori festivalu aj jeho návštevníci stále nezabudli.

V roku 2009 spadol počas festivalu O2 stan, ktorý sa zrútil na návštevníkov Pohody. Nehodu vtedy neprežil 29-ročný muž z Piešťan. Celkovo hospitalizovali 40 ľudí a 56 ošetrili ambulantne. Po troch mesiacoch zraneniam podľahlo aj dievča z Trenčína.

Návštevník na festivale minie v priemere 40 eur

Priemerný rozpočet účastníkov letného festivalu Pohoda sa pohybuje okolo 40 eur na osobu. Ako vyplýva z prieskumu, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok a piatok na vzorke približne 150 respondentov, návštevníci najväčšieho slovenského hudobného festivalu k svojim peniazom pristupujú zodpovedne.

Z ankety ďalej vyplynulo, že účastníci Pohody majú v peňaženke obyčajne od 14 do 120 eur, no aj keď drvivá väčšina sa spolieha na hotovosť, viac ako polovica má pri sebe kartu pre prípad núdze. Na Pohode si však ľudia od kamarátov a známych peniaze nepožičiavajú. Výnimku tvoria páry, v ktorých obyčajne muž „sponzoruje“ festivalové náklady svojej polovičky. Takmer 90 percent návštevníkov nosí hotovosť neustále so sebou a iba malé percento si peniaze odkladá v aute, stane, prípadne u spoľahlivých známych.

Tento rok je novinkou festivalu úschovňa SPOROdepozit, kam si môžu účastníci uložiť svoje cennosti počas návštevy koncertu či inej aktivity.

Priemerné výdavky účastníka festivalu Pohoda sú v priemere 50 eur na vstupenku, 10 eur na cestovné a 40 eur na výdavky počas festivalu. Celková výška výdavkov predstavuje 100 až 110 eur. Väčšina finančných prostriedkov pritom padne na jedlo a nápoje, predovšetkým na pivo.

Pohodu si môžu vychutnať aj obyvatelia a návštevníci Trenčína, ktorí sa nedostali k lístkom na vypredaný festival.Ilustračné foto SITA/Michal BurzaĽudia môžu sledovať Pohodu aj na námestí v Trenčíne

Najväčší slovenský hudobný festival Bažant Pohoda sa po prvý raz dostane aj do centra Trenčína. Na Mierovom námestí sa budú na veľkoplošnej obrazovke vysielať live záznamy vybraných koncertov. Tým prvým je dnešné vystúpenie Janáčkovej filharmónie z Ostravy o 12:00.

Atmosféru Pohody, ktorá sa rokmi stala súčasťou imidžu mesta, si tak budú môcť vychutnať aj obyvatelia a návštevníci Trenčína, ktorí sa nedostali k lístkom na vypredaný festival. „Pohoda je dôležitým imidžotvorným prvkom mesta, ktorý nám robí obrovskú reklamu na Slovensku aj v zahraničí. Do budúcich rokov plánujeme festival ešte viac včleniť priamo do mesta, aby Pohodou dýchal nielen areál letiska, ale aj celé mesto. Nakoľko priame prenosy skúšame po prvýkrát, dúfame, že nás nezradí technika a ľudia si budú môcť vychutnať čo najviac koncertov trenčianskeho festivalu,“ uviedla zástupkyňa primátora Renáta Kaščáková.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM