Monika Földešiová Kultúra

Pohoda sa rozrástla o sedem nových interpretov

Tohtoročný šestnásty ročník letného multikultúrneho festival Bažant Pohoda, ktorý sa bude konať od 5. do 7. júla na letisku v Trenčíne, bude hostiť sedem nových mien. Vystúpi na ňom britská post-punková pätorka The Horrors, ktorá je považovaná za jed

Na svojom konte má tri oceňované albumy, druhý Primary Colours získal nomináciu na prestížnu Mercury Prize a podľa magazínu NME bol najlepším v roku 2009. Podobne aj album Skying označili čitatelia za najlepší album roku 2011.

Druhým menom, ktoré odznie, je meno skupiny Caribou, za ktorým stojí Kanaďan Daniel Victor Snaith. Vo svojom povolaní je matematik, ktorý považuje hudbu za rovnaké riešenie záhad, ako je matematika V jeho tvorbe sa objavuje psychedélia, elektro, indiepop.

Hriechom by bolo nespomenúť talentovanú britskú speváčku Anny Calvi, ktorá patrí medzi veľkých hudobníkov v dnešnej dobe. Na jej adresu povedal Brian Eno: „Je to najúžasnejšia vec od Patti Smith.”

Medzi absolútnu špičku na scéne world music zase patrí skupina JuJu, za ktorou sa skrýva dvojica hudobníkov anglický gitarista Justin Adams a Juldeh Camara z Gambie. Dvojica divokým spôsobom spája rockový rytmus Európy s tradičnými africkými zvukmi a vytvára magickú fúziu dvoch rozdielnych hudobných svetov. JuJu majú povesť skvelej koncertnej kapely, ktorá svojou energiou schová do vrecka nejednu súčasnú gitarovku.

Opakom je belgická formácia Amatorski, ktorá prináša zasnenú atmosféru. Pozvanie prijali aj punkrockeri Screaming Females.

S potvrdením účasti neotáľalo ani parížske trio Naive New Beaters. Retro účesy, oblečenie akoby požičané od starých rodičov, tance z repertoáru Johna Travoltu a bláznivý, pojašený elektro-rock robí zo skupiny považujú organizátori za najväčšie lákadlo pre všetkých milovníkov dobrej zábavy.

Okrem spomínaných nových interpretov na festivale vystúpia aj Emiliana Torrini, Two Door Cinema Club, Gemma Hayes, Warpaint, Totally Enormous Extinct Dinosaur, The Victorian English Gentlemen Club, Hjálmar a The Alaev family.

text: Lenka Meravá foto: Ctibor Bachratý

pohoda clanok
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM