Lenka Merava Kultúra

Polemic už týždeň vypredaný

Piatkový nočný koncert v Piano klube patril turné skupiny Polemic, ich predkapele Divokej Bill a nepochybne fanúšikom, ktorí si počas večera prišli na svoje.

Už týždeň pred koncertom boli všetky lístky vypredané. Záujem o koncert bol veľký, prišli nielen teenegeri ale aj dospelí. Koncert sa niesol v pohodovej atmosfére, ľudia sa bavili, spievali, tancovali. Ako sa blížila desiata večerná hodina a začali sa pripravovať na pódium páni zo skupiny Polemic, dav začal šalieť a zvyšovať decibeli v prejave. Meno skupiny sa nieslo celým koncertom. Návštevníci mali možnosť vybrať si pieseň, ktorú by chceli počuť. Jednoznačne či už zo strany mládeže alebo dospelých to bola skladba Komplikovaná. Chlapci dokonca aj pridávali, dokonca s tým rátali. Najviac boli nadšení energiou a hustou atmosférou, ktorá sa niesla počas celého koncertu. Prinášame vám rozhovor so spevákom a gitaristom Braňom „Bejzo“ Bajzom.

Čím všetkým prešlo vaše „ska“ počas celej histórie Polemicu? Tento hudobný žáner má svoje mantinely, s ktorými sa nemôže hýbať, pretože by to bolo tým pádom už niečo iné. Snažíme sa to však posúvať stále ďalej, vytvárať fúziu niečoho, čo sme ešte nemali. Veľmi sa teším zo singlu Svetlá mesta, ktorý sme dali trošku do latiny.

Previedli ste túto latinu aj do ostatných piesní nového albumu Horúce časy? Čím sa odlišuje od predošlej tvorby? Tento album je hlavne viac gitarovejší a to hlavne z toho dôvodu, že sme pri nahrávaní navrstvili gitary a klávesy dodali. Mnohí si to však možno nepovšimli a je to pre nich klasický Polemic.

Je to už pár rôčkov, čo ste vydali posledný album, zintenzívnili ste medzičasom koncerty či nahrávanie? Aj práve kvôli intenzite koncertov sme odsúvali trochu nahrávanie a nepociťovali sme bod, kedy by sa oplatilo objednať štúdio, pretože sme mali veľa materiálu. Stále sme to odkladali, mali sme veľa hrania, vydávanie DVDčka, … Potom prišlo 20. výročie a chceli sme to osláviť novým albumom. Ale opäť ,pre nedostatok materiálu, sme dokončili „best ofku“, no potom sme si povedali, „že musíme“ a to nám trvalo ďalší rok a pol. Fakt sme sa neponáhľali, ale o to viac sme sa tešili, že sme nenechali nič na náhodu.

Aký bol dôvod výberu Divokého Billa ako predkapely vášho tohtoročného turné? Chceli sme niečo nové, vždy sme mali žánrovo i filozoficky príbuzné kapely. Nevravím, že chalani sú úplne niečo iné, sme si podobní početnosťou a tým, že je to poctivá skupina, ktorá si musela od garážového hrania postupne vydobyť miesto pod slnkom. Okrem toho je nám sympatický ich kapelový príbeh.

Tento rok je rokom volebným, neuvažovali ste niekedy nad hudobnou podporou nejakej politickej strany počas kampane? Jednoducho – nie. Nie každý z nás má rovnaký politický názor. Zhodli sme sa, že ak by náš spoločný kamarát išiel niekam kandidovať a vedeli by sme, že ten človek stojí pevne na nohách, tak takého by sme možno výnimočne išli podporiť hraním. Tým, že týchto ľudí nepoznáme, nikto nedá ruku do ohňa za našich politikov. Politika nie je veľmi pozitívna, je to pánske huncútstvo a vždy sa tam dejú veci, ktoré ani so zdravým rozumom nefungujú. Prinášame vám rozhovor so spevákom a gitaristom Braňom „Bejzo“ Bajzom.

Interview s Petrom „Petko“ Opetom zo skupiny Polemic

Priebeh turné. Ak by ste porovnali koncerty,ktorý je najlepší? Všade vládne spokojnosť. Chodí veľa ľudí. Pre mňa bol osobne dnešný koncert najlepší. Určite Trenčín. Boli veľmi tesne za ním aj iné.

Prečo? Je tu úžasná atmosféra.Naprataný klub,ktorý bol už týždeň dopredu vypredaný, a to je veľká sila. Ľudia šantia, spievajú si pesničky a skandujú meno kapely. Je to blažený, úžasný pocit.

Dokáže vás publikum nielen motivovať ale aj energeticky dobyť? Určite áno, Trenčiansky koncert bol toho jasným príkladom. To bola energia. Wau!

Fanúšikovia si vyžiadali pieseň Komplikovaná. Ako vznikala, je niekomu určená? Pesničku som textoval, tak o tom niečo viem. Pesničku sme mali hotovú a rozmýšľali sme, aký text dáme do nej. Niekedy sú veci, že donesiem sedem – osem textov a ako kapela zasadáme a premýšľame, aby sa to tematicky hodilo. Toto bola vec, ktorá prišla niekde zhora. Nie je ťažké napísať text o nejakej „baba“ lebo každá žena je svojím spôsobom dosť komplikovaná osobnosť. Pre nás chlapov je ženský svet veľmi ťažko uchopiteľný s naším racionálnym myslením. Pieseň nie je nikomu priamo venovaná, ale vystihuje každú ženu, minimálne každú druhú.

Ako vznikla skladba Amerikano? Vzniklo to na základe rádia,kde sme mali dohodnuté veci v rámci podpory našej koncertnej šnúry.Mali rozbehnutý projekt, kde volali kapely na živé hranie s tým, že okrem štandardných vecí, ktoré letia v hitparádach,zah­rajú aj niečo nové. Dali nám viacero na výber a vybrali sme si práve tú pieseň. Chceli sme ju poňať inak, ako ju poznajú v rádiách a dúfam, že sa nám to podarilo.

Kde sa chystáte hrať? Máme veľa koncertov do konca roka. Budúci týždeň hráme beánie v Bratislave v Leviciach,Nových Zámkoch… okrem toho budeme s Divokým Billem chodiť po českej republike.

Ako tvoríte skladby a kedy? Prepadne ma to ako kedy.Ešte že mám pri sebe techniku, telefón a nahrám si nápady.Keď mám čas tak na nich pracujem. Ide ale o tímovú robotu. Celá kapela na nich pracuje. každý člen kapely dá do pesničky niečo a vytvorí si k nej vzťah.

** Stalo sa vám niečo výnimočné na koncertnom turné?** Okrem štandardných výpadkov elektriny. Stalo sa nám na festivale, že po nás nejaký fanúšik hodil veľký dvadsať kilový balík kyslej kapusty. Našťastie balík to vydržal a nerozprskol sa po pódiu. ** Rozhovor s Marekom Žežulkom zo skupiny Divokej Bill**

Prečo ste sa rozhodli koncertovať so skupinou Polemic? V súčasnosti máme turné s Polemikom. Je to veľmi fajn, výborná podpora.

Vzniklo to tak, že sme sa dohodli s manažérom Polemiku asi pred tromi mesiacmi, že by bolo dobré spojiť obe kapely a nejakým spôsobom to rozprúdili, aby nás videli, aby nás počuli.Bol som milo prekvapený. Vôbec som nečakal, aké pozitívne reakcie od ľudí sú na nás. Ľudia fungujú skáču, páči sa im to, je to výborné. Som z toho nadšený.

Ako dlho ste nehrali v Trenčíne. V Trenčíne neviem, ale na Slovensku sme hrali väčšie koncerty s Horkýže Slíže. To bolo päť – šesť koncertov.

Pocity v Trenčíne, zo Slovenska? Je to výborné. Mám pocit, že v Trenčíne bol najlepší koncert, čo sme s Polemikom zatiaľ mali. Výborná atmosféra. Hlavne skvelý kulturák, skvelý zvuk tu bol.Veľmi sa nám tu páčilo.

Nasledujúce koncerty. Na budúci týždeň berieme na oplátku Polemik do Čiech, kde budú hrať s nami.

POlemic
62
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM