Lenka Merava Rôzne

POLITOLÓG: Trenčianskeho primátora Cellera asi vystrieda exriaditeľ STV Rybníček

Bratislava 2. novembra (TASR) - Súčasný trenčiansky primátor Branislav Celler, ktorého v komunálnych voľbách podporuje koalícia SDKÚ-DS a Most-Híd, zrejme neobháji svoju pozíciu. Myslí si to politológ Miroslav Řádek, ktorý očakáva, že ho v kresle vy

„Podľa mňa je najväčším favoritom týchto volieb pán Rybníček. Myslím si, že súčasnému primátorovi Cellerovi sa nepodarí obhájiť svoje primátorstvo,“ povedal pre TASR Řádek. Svoje tvrdenie o pravdepodobnom Cellerovom neúspechu zdôvodňuje aj tým, že za ním nestojí veľká koalícia vládnych strán, ale iba SDKÚ-DS, ktoré sa spojilo so svojím najslabším koaličným partnerom Mostom-Híd.
„Ďalším dôvodom je, že v meste Trenčín, ako sa zdá, je vôľa verejnej mienky na zmenu,“ doplnil politológ. Tvrdí, že Trenčania vidia zmenu práve v Rybníčkovi.
Podľa Řádka je v hre o kreslo ešte jeden kandidát, a to nominant Smeru-SD Ľubomír Žabár. Ten je však podľa neho pomerne neznámy, čím jeho šance na úspech klesajú, hoci za ním stojí najsilnejšia slovenská politická strana. Řádek si myslí, že keby Smer-SD postavil známejšieho kandidáta, mal by väčšiu šancu obsadiť primátorské kreslo.
Okrem Cellera, Rybníčka a Žabára sa o post primátora uchádzajú ešte traja kandidáti. Jána Krátkeho podporuje koalícia KDH – ĽS-HZDS a advokát Pavel Poljovka a podnikateľ Jaroslav Olah sú nezávislí kandidáti. Řádek ani jedného z nich nefavorizuje.
Pokiaľ ide o predvolebnú kampaň, politológ už v jej začiatkoch zachytil náznaky osočovania. Priblížil, že napríklad Krátky inzeroval v miestnych periodikách, že územný plán mesta Trenčín môže byť zneužívaný, čím podľa Řádka naráža pravdepodobne „na svoje doterajšie skúsenosti z čias jeho poslancovania v meste Trenčín“.
Rybníček, ktorý deklaruje, že chce transparentné mesto, sa zas vraj v niektorých týždenníkoch vyjadroval, že nie je v poriadku, ak mesto riadi primátor s ďalšími piatimi podnikateľmi. „Takže také prvé náznaky invektív už sú, ale nemyslím si, že budú gradovať. Myslím si, že do konca volieb to skôr zostane v tejto rovine,“ uzavrel Řádek.
Komunálne voľby sa na Slovensku uskutočnia 27. novembra. Starostov alebo primátorov, a tiež poslancov mestských zastupiteľstiev si budú voliť obyvatelia takmer 3000 miest a obcí.

zdroj:TASR (vik pa)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM